Alles van NPO2
#
- Programma
Kennisquiz onder leiding van Astrid Joosten waarin twee duo's het tegen elkaar opnemen in twaalf vragen. Wie heeft de meeste vragen goed en raadt het antwoord?
A
- Programma
Programma over de kloof tussen Den Haag en de regio, en regionale initiatieven. Geografische factoren bepalen deels het stemgedrag. Josse de Voogd wandelt door steden en dorpen en vertelt wat hem opvalt qua politiek.
- Programma
Tijs van den Brink gaat in gesprek met kerkverlaters. Zij zijn christelijk opgevoed en gingen vroeger naar de kerk. Waarom zijn ze gestopt met gaan? En speelt religie nog een rol in hun leven?
- Documentaire
Documentaires over alles wat met economie te maken heeft, zoals armoede, ongelijkheid, geld of de crisis.
- Documentaire
Duik dieper in de wereld van kunst, muziek, theater en dans. Hier vind je alle documentaires over kunst en cultuur.
- Documentaire
Bekijk en beluister de mooiste documentaires over liefde in alle vormen en maten, over de hele wereld.
- Documentaire
Inspirerende, ontroerende en verdiepende documentaires waarin de mens centraal staat. Onder andere over racisme, onderwijs, religie en familie.
- Documentaire
Verhalen over de Europese Unie, politieke figuren en protest. Alle documentaires over politiek vind je bij elkaar op 2Doc.
- Collectie
Op 2Doc.nl vind je meerdere documentaires over het slavernijverleden.
- Documentaire
Bekijk en beluister documentaires uit de wetenschapscollectie van NPO 2Doc. Over onder andere het internet, gewetensvragen, privacy en de toekomst.
- Documentaire
Topsporters krijgen een hoop te verduren. Prestatiedruk, winst en verlies wordt vastgelegd in de mooiste documentaires op 2Doc.
- Documentaire
Bekijk en beluister de documentaires over (mentale) gezondheid in deze collectie van NPO 2Doc. Onder andere over autisme, het menselijk lichaam, dood of seks.
- Documentaire
De mooiste en meest swingende documentaires en portretten over muzikanten, muziekgenres en popsterren vind je op 2Doc.
- Documentaire
Reis over de hele wereld en kom dichterbij de natuur. Op NPO 2Doc vind je alle documentaires over dieren, natuur, klimaat en milieu bij elkaar.
- Podcast
In de zesdelige podcast van Alleen op een eiland doet schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn verslag van zijn gemoedstoestand tijdens de opnames van het televisieprogramma.
- Programma
Amber Kortzorg gaat op een persoonlijke reis naar het land van haar vader Lloyd: Suriname. Ze ontmoet er verschillende families, door wier ogen Amber een Suriname ziet dat ze nog niet kende. Ze ziet de dagelijkse zorgen en obstakels, maar vooral ook de levenslust en de liefde.
- Programma
Andere Tijden buigt zich over historische kwesties en (bijna) vergeten gebeurtenissen uit ons recente verleden, belicht vanuit een nieuwe invalshoek.
Wil je meer geschiedenis van Andere Tijden? Met je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.
- Programma
Geloof en wetenschap. Voor velen een schijnbare tegenstelling. Niet voor deze vijf gelovige wetenschappers.
- Programma
Anita Witzier gaat in gesprek met de allerlaatste Witte Zusters. Als jonge meiden maken zij een reis naar Afrika. Gedreven door geloof, vastbesloten om de wereld te verbeteren. Samen blikken ze terug op een avontuurlijk leven.
Ben je op zoek naar goed verteld, grondig en genuanceerd journalistiek speurwerk? Neem dan eens een kijkje op de site van Argos, het wekelijks onderzoeksprogramma van HUMAN en de VPRO.
- Programma
Hoe bekijken wetenschappers actuele gebeurtenissen in de wereld vanuit hun eigen wetenschappelijke bril? Elke week schuiven drie gasten aan bij Petra Grijzen en bespreken ze de actualiteit vanuit een wetenschappelijk perspectief.
- Uitzending
Vijftien jonge musici spelen op ongebruikelijke plekken in de bloeiende Betuwe.
B
- Serie
De Franse rechercheur Julien Baptiste krijgt een ingewikkelde zaak op zijn bord wanneer de man en zoons van een Britse ambassadeur spoorloos verdwijnen. Een corrupt politiekorps en een internationaal mediacircus maken het onderzoek er niet makkelijker op.
- Programma
BinnensteBuiten trakteert je dagelijks op een gepassioneerde en duurzame dosis huis en interieur, tuin en natuur, eten en drinken.
- Podcast
BinnensteBuiten neemt je mee op een adembenemende reis door de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het geluid van Texel, De Biesbosch, kwakende kikkers en kletterende regen kwam nog nooit zo bij je binnen.
- Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste royalty nieuws in binnen- en buitenland? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Blauw Bloed van de EO en ontvang elke week alle informatie van de uitzending, nieuws en foto's en video's in je mailbox.
- Programma
Het Boeddhabeeld heeft de tuinkabouter vervangen, maar zijn we daardoor happy en zen? Joris gaat in gesprek met Nederlanders die een persoonlijke crisis tot een waardevolle levensles hebben gemaakt.
Boven Water vertelt het persoonlijke verhaal van vijf familiebedrijven die te maken krijgen met harde klappen als gevolg van een crisis. Daarbij wordt steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden door de toename van grote partijen.
Sinan reist naar kwetsbare buitenwijken van Europa. Hij gaat naar die plekken waar de armoede het grootst is en de werkloosheid het hoogst en kijkt hoe mensen wonen, werken en leven in deze beruchte plaatsen.
- Programma
Stef Biemans stelt vragen over de verhalen die in 2020 het Spaanse nieuws beheersten, o.m. over migranten, ETA, lokale verkiezingen en stierenvechters.
- Documentaire
Harry de Winter maakt samen met zijn broer Micha een bijzondere reis door Duitsland. De broers wandelen vanaf voormalig concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn circa 100 kilometer naar het stadje Havelberg. Hiermee treden ze letterlijk in de voetsporen van hun vader, chemicus Max de Winter. Hij legde dezelfde tocht af in mei 1945.
- Programma
Ruth Joos en Wilfried de Jong interviewen schrijvers en dichters over hun werk.
C
- Programma
Programma over carnaval: het feest van zotten en dwasen, van hossen en zingen tot je schor bent. Het volksfeest waar rangen en standen wegvallen en iedereen vertroebelt.
- Documentaire
Beelden van repetities en optredens worden afgewisseld met een inkijkje in het dagelijkse leven van Bradley. Doorlopend arm, soms dakloos, maar altijd vol hoop bleef de voormalig James Brown imitator dromen van een zangcarrière. Klagen over zijn zware leven deed hij niet. Heel hard genieten wel.
- Documentaire
De mooiste documentaires over architectuur, film, schilderkunst, fotografie, design, beeldhouwkunst en mode.
- Programma
Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.
- Concert
De seizoensopening van het Concertgebouworkest wordt gevierd vanuit het Westerpark in Amsterdam. Met een gevarieerd programma onder leiding van Alain Altinoglu.
D
- Programma
Danny Ghosen gaat op onderzoek uit naar onverwachte plaatsen in de maatschappij en de problemen in de samenleving. Danny komt overal binnen, hij vraagt door en oordeelt niet.
- Programma
Een selectie van balletten, choreografieën en urban dance uit 25 jaar Nederlandse Dansdagen. Gekozen door voormalig danser en acteur Jan Kooijman en internationaal bekend danser Redo.
- Documentaire
Documentaire over ervaringen van ernstig wangedrag, seksueel misbruik, systematische vernedering en manipulatie in de danssector. Kim Koumans en andere dansers vertellen wat zij hebben meegemaakt en geven een inkijkje in de zeer gesloten danswereld en het gevecht voor gerechtigheid.
- Programma
In dit programma ontvangt interviewt Özcan Akyol elke week een gast in zijn barbershop, met wie hij een openhartig gesprek aangaat.
- Programma
Politiek programma waarin presentator Rutger Castricum het land in trekt om de kloof tussen de samenleving en de politiek te overbruggen.
- Programma
De hofkar wordt uit de garage getoverd voor de verkiezingen. Rutger Castricum rijdt door het ganse land en gaat in gesprek met lokale politici van verschillende partijen.
- Programma
Hans Goedkoop - zelf van Indische afkomst - gaat in Nederland op zoek naar de resten van de koloniale geschiedenis.
- Documentaire
Het verhaal van een unieke archeologische vondst voor de kust van Texel. Vanaf het moment dat de jurk illegaal is opgedoken uit de Waddenzee, heeft het wereldwijd voor veel opwinding gezorgd. Het project bestaat uit een driedelige documentaireserie, een vijfdelige podcastserie en een interactieve website waar je met een online duikervaring zelf het wrak kunt bezoeken.
- Programma
Hoe beïnvloeden de nieuwste wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen ons leven? De Kennis Van Nu neemt je mee in de wondere wereld van de wetenschap.
Wil je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de wetenschap? Abonneer je op de nieuwsbrief van De Kennis van Nu en ontvang een wekelijkse update van wetenschapsnieuws, evenementen, podcast en video's.
- Programma
De Kerstmatinee met het Concertgebouworkest vanuit Amsterdam. Jaap van Zweden dirigeert Beethovens Zevende symfonie en bariton Matthias Goerne zingt de Wunderhorn-liederen van Mahler.
- Programma
Wat is de zin van het leven? En wat gebeurt er als je overlijdt? Presentator Kefah Allush in gesprek met bekende Nederlanders over het leven en over de dood.
- Programma
Kunstenaar Charlotte Caspers onderzoekt de vele facetten van de kleur rood: van geplette luizen tot de dodelijke rode lippenstift van koningin Elizabeth I. En waarom is rood de kleur van het socialisme?
- Programma
Tijdens de klimaattop in Egypte wordt De Hofkar Klimaatkar en staat in het teken van de klimaatcrisis. Rutger Castricum ontvangt in zijn 'taxi' een gast met wie hij de klimaatcrisis bespreekt.
- Concert
Viering van 100 jaar Matthäustraditie aan de hand van favoriete fragmenten van liefhebbers van Bachs meesterwerk, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging.
- Programma
Muzikanten ontmoeten bijzondere mensen van wie het levensverhaal is getekend door oorlogservaringen. Deze ontmoetingen leiden uiteindelijk tot speciaal geschreven nummers die tijdens een intiem optreden ten gehore worden gebracht.
- Programma
Presentator Kefah Allush neemt de kijker mee in de spannende en dramatische uren vlak voor en vlak nadat de dijken breken tijdens de grote Watersnoodramp in het zuidwesten van Nederland in 1953.
- Programma
Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus, gaat op reis naar en door Turkije. Hij reist langs verschillende provincies, praat met bewoners en ontdekt een enorme diversiteit aan culturen, religies en etnische groepen.
- Programma
Van buiten Europa komen jaarlijks vele duizenden vluchtelingen Europa binnen. Vluchtelingen, die om uiteenlopende redenen op zoek zijn naar een nieuwe plek en beter leven. In deze reeks indringende verhalen over de relatie tussen bestaande bewoners en hun 'nieuwe buren'.
- Documentaire
Ooit vroeg radio-dj Eddy Keur tijdens een spelletje wie het dagboek van Anne Frank had geschreven. Hij kreeg het antwoord: Annie M.G. Schmidt. Dat vond hij confronterend en reden om om vijf jongeren uit te nodigen om naar Auschwitz af te reizen voor dat belangrijke onderwerp. Hoe dat verloopt, zie je in dit programma.
- Documentaire
Fotografie en film ontwikkelden zich in de jaren 20, als Adolf Hitler druk bezig is om de macht naar zich toe te trekken. De nazi's zetten het in als propagandamiddel. Deze driedelige docu gaat over de macht van het beeld. En de opkomst en ondergang van Hitler.
- Programma
Kefah Allush reist door Europa met de GreenDeal onder zijn arm op zoek naar de kansen en hindernissen van de ambitie om in 2050 een klimaatneutraal continent te zijn.
- Documentaire
Op basis van de originele verhoortapes, het politiedossier, en tientallen gesprekken met veroordeelden, (oud-)rechercheurs en rechtsdeskundigen laat deze documentaire zien hoe vier mannen opdraaien voor het doden van een jonge pompbediende in Warnsveld.
- Programma
Als derdegeneratienazaat van Indiase contractarbeiders maakt Narsingh Balwantsingh een reis in de voetsporen van twee miljoen Indiërs, die na afschaffing van de slavernij als goedkope arbeidskrachten werden geworven voor de plantages in de koloniën van Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland.
- Aflevering
Het onbekende verhaal van 17 jonge militairen die op de Grebbeberg een schuilplaats graven. Het eindigt in een slachtpartij. Twee Nederlandse militairen worden nog steeds vermist. Onderzoeker Michiel Teunisse gaat samen met landmacht-experts op zoek.
- Programma
Hoe is het om dagelijks midden in de nacht hard aan het werk te zijn? Wat is de magie van de nacht voor een nachtfotograaf, wandelaar of kunstenaar? En wat brengt de nacht hen die niet kunnen slapen? In dit radioprogramma volgen we de slapelozen uit het gelijknamige radioprogramma naar de geborgenheid van hun slaapkamer.
- Programma
In dit programma aandacht voor het meest verzwegen onderdeel van de vaderlandse geschiedenis: het Nederlandse aandeel in de internationale slavernij.
- Programma
Programma dat laat zien welke rol het slavernijverleden nu nog speelt onder Nederlandse jongeren met Afrikaanse voorouders.
Meld je aan op de nieuwsbrief voor leuke quizzen en het laatste nieuws rondom De slimste mens.
- Programma
Inclusieve talkshow waarin met open blik de actualiteit op politiek, maatschappelijk en cultureel gebied wordt doorgenomen.
- Programma
Met een auto en hond gaat culinair auteur en topkok Yvette van Boven op culinaire roadtrip. Op zoek naar lekkernijen die Nederland ons brengt, reist ze naar verschillende streken, waar zij met de producten uit die streek de heerlijkste gerechten maakt.
- Programma
Wat zijn de gevolgen en uitkomsten van het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945 tot 1949? In een reportage zien we hoe de gevolgen van de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië nog ieder jaar worden herdacht.
- Programma
Iva Bicanic reist af naar het voormalige Joegoslavië. In Kroatië, Slovenië, Servië, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Bosnië gaat zij op zoek naar de overblijfselen in het land dat president Tito bij elkaar hield. Wat is er over uit die tijd? En wat is het perspectief van de jeugd?
- Programma
Het is weer verkiezingstijd. Elke keer als Tijs van den Brink mag gaan stemmen, trakteert hij zichzelf op een taartje. Maar niet iedereen is zo enthousiast. Tijs praat met mensen die zich niet gehoord voelen, niet-stemmers die allesbehalve onverschillig zijn.
- Podcast
Negen mannen beramen in 1998 een grote inbraak in een Arnhemse villa, waarbij de vrouw des huizes in haar slaapkamer wordt doodgeschoten. De mannen verdwijnen vervolgens vijf tot twaalf jaar achter de tralies. Maar zijn deze mannen wel schuldig? En zo niet, wat kan er dan wel gebeurd zijn?
- Programma
Kefah Allush treedt in de voetsporen van vier vrouwen die tegen de tijdgeest in bereid waren hun leven in dienst te stellen van Jezus' revolutionaire boodschap: Maria Magdalena, Maria de moeder, Helena Augusta en Nino van Georgië.
- Programma
China speelt wereldwijd een steeds grotere rol. Onder president Xi Jinping wordt fors geïnvesteerd in verbinding en samenwerking en bedrijvige Chinezen vestigen zich in groten getale in het buitenland. In deze reisserie zoekt documentairemaker en China-expert Ruben Terlou hen op. Wie zijn ze, wat willen ze bereiken en wat voor impact heeft hun aanwezigheid op de lokale bevolking?
- Programma
Elke week leggen presentatoren Tijs van den Brink, Margje Fikse en Kefah Allush een principe, regeling, beroepsgroep of product langs de oer-meetlat van de ethiek. We zoeken antwoord op de vraag: maakt dit ons beter?
- Programma
Geen plek in het huis van Ramsey Nasr is onbezet: boeken en cd's, maar ook zaken als vlinders, fossielen, vuistbijlen, fotografie - hij verzamelt het allemaal. We zien hoe Ramsey orde schept in zijn collectie en ontdekken hoe natuuronderzoekers vroeger te werk gingen.
- Aflevering
Truus van Lier is de eerste Nederlandse verzetsvrouw die in 1943 een nazi vermoordt. Na haar daad ontkomt ze, maar ze wordt verraden. Ook Truus' zus en nicht zitten in het verzet. Deze special onderzoekt wie deze bijzondere vrouwen waren en wat ze deden.
- Documentaire
Hoe werd de Tweede Wereldoorlog beleefd in het Overijsselse Rouveen? Dit orthodox-christelijke dorp in de buurt van Staphorst was tijdens de oorlog zelfvoorzienend en daardoor ook grotendeels geïsoleerd van de buitenwereld. De laatste ooggetuigen van de oorlog, de kinderen van toen, zijn nu allen hoogbejaard. Zij vertellen ontroerend open over hun oorlogsherinneringen aan dorpsgenoot en filmmaker Geertjan Lassche.
- Programma
Na vijf jaar Turkije is Bram Vermeulen terug op zijn post in Afrika. Bekend terrein, want tussen 2001 en 2009 bereisde hij als correspondent dit continent al intensief. Inmiddels zijn de landen die hij toen bezocht drastisch veranderd. Afrika is ‘booming’, zeggen ze. Maar wat betekent dat? En wat zijn de gevolgen voor de mensen die Vermeulen destijds ontmoette en achterliet?
- Programma
Arnout Hauben vertrekt voor een nieuw avontuur, dit keer wandelend door Nederland en België. Hij loopt van Oostende aan de Vlaamse kust naar Pieterburen in het noorden van Nederland, samen met zijn vrienden Philippe Niclaes en Ruben Callens.
- Programma
Sherin Seyda interviewt mensen die ooit radicaal waren, of zelfs extremistisch. Zij blikken terug en vertellen hoe ze tot hun radicale ideeën en acties kwamen en hoe ze er later weer van zijn losgekomen. Elke gast heeft een andere achtergrond; radicaal-rechts, moslimradicalisme, complotdenken, dierenactivisme.
E
- Documentaire
In 1983 worden de vrouw en stiefdochter van Jaitsen Singh vermoord in Californië. Singh wordt veroordeeld voor het aanzetten tot de moorden, maar beweert onschuldig te zijn. Hans Pool onderzoekt deze intrigerende en complexe zaak en krijgt exclusief toegang tot gerechtelijke en politiedocumenten.
- Programma
Huub Stapel onderzoekt welke invloed het afsluiten van de Zuiderzee heeft gehad op bedrijven, de natuur en op de bewoners van de kustplaatsen. Hij gaat op zoek naar families die hun leven ineens een andere richting moesten geven.
- Programma
Programma dat aandacht vraagt voor mensen die leven in nood, armoede en onrecht wereldwijd. Overtuigd van Gods liefde voor iedereen vertellen we echte verhalen over wat die liefde wereldwijd voor mensen betekent.
- Programma
Ter ere van de 90e verjaardag van choreograaf Hans van Manen maakt fotograaf Erwin Olaf een serie foto's die ontleend zijn aan het werk van Van Manen. Geen balletfoto's, zoals Olaf nadrukkelijk aangeeft, maar stills en close-ups uit choreografieën.
- Programma
Eus' Boekenclub viert de liefde voor het lezen en alles daaromheen. Presentator Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus, stelt het boek én de lezer centraal, samen met huisband Lakshmi en terugkerend seizoenkaarthouder Stefano Keizers.
- Programma
Jan Slagter neemt de kijker, onder begeleiding van conservator Jacobine Wieringa, mee door het Vredespaleis in Den Haag. De kijker krijgt daarmee een unieke rondleiding langs de bijzondere architectuur, historische tuinen en imposante kunstwerken.
- Programma
Midden in onze hoofdstad staat het Koninklijk Paleis Amsterdam, het officiële ontvangstpaleis van Koning Willem-Alexander. Een levendig gebouw met imposante zalen en salons. Jan Slagter neemt u, onder begeleiding van de conservator, mee door het paleis.
- Programma
Midden in het centrum van Den Haag staat het werkpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima: Paleis Noordeinde. Jan Slagter neemt u mee achter de deuren van het prachtige paleis en ontmoet de koning en koningin.
F
- Programma
Op allerlei onverwachte plekken vind je monumentale bouwwerken, kunst, beelden en objecten. Wat zijn de verhalen hierachter? En wat vertellen ze over onze geschiedenis en cultuur? Firma Erfgoed zet de spotlights op cultureel en religieus erfgoed in Nederland.
- Programma
Hoe beïnvloeden de nieuwste wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen ons leven? De Kennis Van Nu neemt je mee in de wondere wereld van de wetenschap.
- Uitzending
Freek de Jonge speelt in zijn 90e voorstelling een oudere heer die zich staande probeert te houden in een steeds gekker wordende wereld. Speelt hij eigenlijk wel een rol, of is dit een goede weergave van zijn eigen persoonlijkheid?
- Programma
Door middel van actuele reportages toont Bram Vermeulen de vergeten verhalen die toch onlosmakelijk met ons verbonden zijn.
G
- Documentaire
Elk jaar staat Nederland op 4 mei stil bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van de oorlogsjaren. Maar de achterban van diverse slachtoffergroepen heeft juist grote bedenkingen bij deze Nationale Herdenking. Mensen uit de Joodse gemeenschap, Sinti en Roma en Indische Nederlanders vertellen hun kant van het verhaal.
- Interactive
Interactieve verhalen van vier mensen tijdens de slavernij. Deze interactive zet je voor verschillende keuzes: welke zou jij maken? Of bekijk de tv-afleveringen met presentator Dwight van de Vijver, die op zoek gaat naar het verleden van zijn voorouders in Suriname.
- Programma
Kies je voor kwaliteit van onderwijs of voor meer geluk en herkenning? Welke school sluit beter aan bij de identiteit van het kind en de waarde en normen die ze thuis meekrijgen? Vanuit deze vragen onderzoekt Karim Amghar de rol van religie op verschillende scholen.
- Documentaire
Alle geschiedenisdocumentaires van 2Doc.nl.
- Programma
Journalist Gijs Wanders en kunstenaar Herman van Hoogdalem portretteren mensen met dementie en hun geliefden op beeld en doek.
- Programma
Hoe staat het ervoor met de steun onder Amerikaanse christenen voor Donald Trump? In een nieuw drieluik van God, Jesus, Trump! reist EO-presentator Tijs van den Brink naar Amerika om in gesprek te gaan met fanatieke Trump-supporters, complotdenkers en schietende Democraten. Van Michigan, via Montana naar Californië. 'Wees niet verbaasd als Trump in 2024 opnieuw wint.'
- Programma
Het geheim van La Dolce Vita? Ilja Gort zoekt het voor je uit en neemt je mee naar de mooiste en verrassendste plekjes in Italië.
- Programma
Wijnboer Ilja Gort geeft antwoord op prangende kijkersvragen over alles wat met wijn te maken heeft. Ilja vertelt wat je moet weten over wijn en waar je op moet op letten als je wijn in een restaurant bestelt of in de supermarkt koopt.
- Programma
Vijftig jaar na Apollo 11 neemt Govert Schilling ons mee op een fascinerende reis langs tal van astronomische hoogtepunten sinds die eerste stap op de maan van Neil Armstrong.
- Programma
Wie waren onze voorouders? Wat maakt ons mens? En hoe ziet onze toekomst eruit? Wetenschapsjournalist Govert Schilling gaat op zoek naar de oorsprong van de mens. Hij bezoekt bijzondere plekken en fascinerende opgravingen.
H
- Programma
Oud-atleet Gregory Sedoc volgt vijf Nederlandse militairen die, terwijl ze hun land dienden, fysiek of mentaal zwaargewond raakten. Door te trainen voor de Invictus Games hervonden ze vertrouwen in hun lichaam, hun wilskracht en de waarde van teamspirit.
- Programma
In deze serie komen Nederlandse Joden aan het woord. Over zichzelf, het Jodendom, Joodse humor, over de holocaust, en vooral ook over hun betrokkenheid, hun liefde, hun afkeer en hun zorgen over dat kleine land in het Midden-Oosten, dat dit jaar 75 jaar bestaat.
- Podcast
Een filosofisch gesprek tussen Clairy Polak en verschillende gasten, over hoe er over twee generaties wordt teruggekeken op problemen, oplossingen en het handelen van nu.
- Programma
Gesprekken over grote maatschappelijke thema's, zoals democratie, de duurzame mens of technologie en moraal. Clairy Polak leidt het gesprek, waarin luisteren net zo belangrijk is als spreken.
- Programma
Amusementsshow gepresenteerd door Harm Edens waarin uitvinders en slimme koppen de beste oplossingen voor het klimaatprobleem presenteren aan Nederland.
- Programma
Elk jaar vieren miljoenen hindoes wereldwijd Diwali: het feest van het licht, bezinning en overwinning. Narsingh Balwantsingh brengt lichtjes aan families en kijkt hoe zij het feest vieren.
- Programma
Culinair schrijver Nadia Zerouali volgt acht hoofdpersonen en families bij de voorbereiding van hun favoriete ramadangerecht en schuift ze bij hen aan tijdens de iftar, de avondmaaltijd na zonsondergang.
- Programma
Karim Amghar op zoek naar de invloed van de ramadan op het persoonlijk leven van Nederlandse moslims. Wat is de diepere betekenis van de vastenmaand en wat kenmerkt het ramadangevoel van moslims in Nederland?
Dit is een serie over de gebeurtenissen in 1672. Een jaar dat de boeken inging als rampjaar. Wat gebeurde er nou precies en hoe kon het zo uit de hand lopen? Met extra online serie over Nederlandse steden die een rol speelden in of naar aanloop van het Rampjaar.
- Programma
Karim Amghar gaat op zoek naar zijn geschiedenis en Amazigh-wortels. Hoe heeft het noorden van Marokko zich ontwikkeld tot achtergesteld gebied en waarom zijn er nog steeds opstanden? Hoe meer hij onderzoekt, hoe meer hij wordt verrast.
- Documentaire
Documentaireserie naar aanleiding van de 70e herdenking van de Watersnoodramp. Archiefmateriaal en indringende ooggetuigenverslagen brengen in kaart hoe de ramp zich kon voltrekken, hoe van tevoren onvoldoende werd geanticipeerd op het dreigende gevaar en wat we hebben geleerd van de ramp.
- Programma
Historicus Maarten van Rossem verkent samen met zijn zus Sis (kunsthistorica) en broer Vincent (architectuurhistoricus) een stad in Nederland of directe omgeving. Ze laten elkaar plekken of objecten zien die de anderen nog niet (zo goed) kennen en vertellen de verhalen die daarbij horen.
- Programma
In Historisch Bewijs wordt de zoektocht van een team experts gevolgd. Zij doen onderzoek naar unieke voorwerpen van groot historisch belang. Is het echt, of niet? En klopt het verhaal dat we kennen?
- Programma
In het voorjaar vieren de hindoes het holifeest, ook wel Holi-Phagwa genoemd. Het is een combinatie van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een nieuwjaarsfeest. Beleef het feest met muziek, kunst en performance geïnspireerd op het holifeest en de symbolische gedachte daarachter.
- Programma
Toonaangevend internationaal podiumkunstenfestival in Nederland. Met eigenzinnige dansvoorstellingen, spraakmakend theater en opzwepende muziek.
- Programma
Grote maatschappelijke kwesties krijgen in Hollandse Zaken een gezicht door reportages door het hele land over uiteenlopende onderwerpen, zoals fast food, huizenprijzen en vechtscheidingen.
- Serie
Hollington Drive is een idyllische plek voor jonge gezinnen, maar misschien dat schijn toch bedriegt. Als op een zomeravond Alex van tien spoorloos verdwijnt, wordt alles overhoop gehaald en komen er geheimen boven water die al jaren angstvallig verborgen worden gehouden.
- Programma
We leven in een tijdperk dat bol staat van zorgen: polarisatie, politieke instabiliteit en onderdrukking. Margriet van der Linden schetst de vaak schokkende en ontroerende leefwereld van Europese jongeren.
I
- Programma
Persoonlijke verhalen van mensen die zich, vaak geïnspireerd door het hindoeïsme, spiritueel bezighouden met het verbeteren van zichzelf en de wereld.
- Programma
Hoe ga je verder als je een dierbare verliest en wat biedt troost? Hella van der Wijst en Arjan Lock praten op begraafplaatsen door heel Nederland met nabestaanden over het verlies van een dierbare.
- Podcast
Intieme gesprekken over rouw, verdriet en troost.
- Programma
Wie is er verantwoordelijk voor de misstanden in Qatar? Danny Ghosen brengt verhalen over de families van de overleden stadionbouwers en onderzoekt of er in voetbalminnend Nederland iemand verantwoordelijkheid voelt.
- Programma
Een periode van ongekende welvaart, met hogere lonen en meer vrijheid. Voor menigen zijn de jaren zestig een feest met nieuwe verlangens en idealen, voor anderen heeft het vooral een bittere bijklank. Presentator Philip Freriks spreekt met ooggetuigen die erbij waren.
- Programma
Philip Freriks blikt terug op de tijd na de bevrijding in Nederland, tussen 1945 en 1960, waarin de basis gelegd werd voor een sterk Nederland.
- Programma
Een theatrale ode aan vergeten boeken. Een programma door, schrijvers óver schrijvers en over wat boeken teweeg kunnen brengen.
In deze serie worden zes succesvolle internationale meesteroplichters grondig ontleed door een team van experts. Wat zien we, als we een kijkje nemen in het brein van de bedrieger? En wat maakt hen zo succesvol?
- Programma
Het legendarische schip De Mayflower vertrok ruim 400 jaar geleden naar de Nieuwe Wereld, aan boord een groep Engelse protestanten die in Leiden woonde. De Pilgrims worden gezien als de grondleggers van Amerika. Leo Blokhuis onderzoekt hoe er nu naar de ontstaansgeschiedenis van de VS wordt gekeken.
- Programma
Derek de Lint reist stad en land af, ontmoet wetenschappers, onderzoekers en locals om zo bijzondere mensen tot leven te wekken. In de eerste aflevering gaat hij op zoek naar Cleopatra. Wie was zij en hoe zag ze eruit? In volgende afleveringen volgen o.a. Shakespeare, Marco Polo en Jeanne D'Arc.
- Programma
Rutger Castricum gaat - als welgestelde, witte, heterosexuele man- op zoek naar zijn rol in een inclusieve samenleving. Hij spreekt met voorvechters van meer gelijkheid en diversiteit, maar ook met mensen die daar niet zoveel mee hebben.
- Programma
Nederlandse documentaireliefhebbers gaan in gesprek met de beste documentairemakers van het moment over hun recente werk. Een kijkje achter de schermen van het IDFA, het grootste documentairefestival ter wereld dat jaarlijks plaats vindt in Amsterdam.
J
- Programma
Talkshow van Jacobine Geel, waarin ze in gesprek gaat met gasten over over actualiteit en ‘de zin’ in samenleving en cultuur.
- Programma
Diederik Jekel herhaalt in deze achtdelige serie belangrijke experimenten uit onze succesvolle wetenschappelijke geschiedenis.
- Programma
Joanna Lumley reist naar Parijs, Rome en Berlijn. Daarbij bezoekt ze de meest luxe en exclusieve plekken en ontmoet ze bekende bewoners van de stad.
- Programma
Joël Broekaert reist door Nederland om antwoord te vinden op de vraag: welke invloed heeft de smaak van de bodem op wat er leeft en groeit?
- Programma
Voor wie heb jij een kerstgedachte en wie wil jij in het licht zetten? Met die vraag rijdt presentator Joris Linssen met een kerstboom door Nederland. Als antwoord wordt een foto van een bijzonder persoon in de boom gehangen en vertellen mensen vrolijke, verdrietige en ontroerende verhalen die bij deze persoon horen.
K
Bekijk initiatieven in Nederland. Kinderen worden opgevangen in gastgezinnen, vrijwilligers reizen naar de grens en in kerken worden kaarsen opgestoken.
- Programma
Nederland kent meer dan vijf miljoen mantelzorgers en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. Of we het willen of niet, mantelzorg is de hoeksteen van ons zorgsysteem. Voor deze zesdelige documentaireserie strijken regisseurs Nelleke Koop en Stephane Kaas meer dan een jaar lang neer in Deventer. Daar volgen ze de levens van zes Deventenaren die voor een dierbare zorgen.
- Programma
Voor moslims is het Offerfeest een belangrijke feestdag. Zeker ook voor presentator Karim Amghar. Net als andere moslims vindt hij het belangrijk zich op te 'offeren' voor mensen die het minder hebben dan hijzelf. Dit jaar viert Karim het door een stap verder te gaan dan het doneren van geld.
- Programma
Gelovige lhbt'ers delen hun ervaringen over sociale acceptatie in christelijke kring. Iedere aflevering staan twee mensen centraal die elkaar in een briefwisseling vertellen over hun leven voor en na hun coming-out.
- Programma
Stef Bos en Edsilia Rombley zingen kerstliederen met diverse artiesten, waaronder Diggy Dex en Frank Boeijen. De nummers worden begeleid door het kerstverhaal, op geheel eigen wijze verteld door Stef Bos.
- Programma
Hoe kijk je kunst op gevoel? Kunsthistoricus Wieteke van Zeil neemt de kijker mee naar kunstwerken over woede, verlangen, eenzaamheid, weerzin, vreugde en wanhoop.
- Programma
Bekende Nederlanders dompelen zich onder in het gestructureerde leven achter de kloostermuren. Ze stappen even uit het hectische leven en draaien mee in het dagelijks ritme, maken kennis met de rituelen en de bewoners.
- Concert
Een muzikaal programma in Theater aan het Vrijthof in Maastricht, in bijzijn van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima. Het Koningsdagconcert staat dit jaar in het teken van de klanken van de stad Maastricht en haar culturele omgeving.
- Concert
Pop en klassiek ontmoeten elkaar in dit feestelijke concert. Vier Nederlandse singer-songwriters: Jeangu Macrooy, MEAU, Pitou en Thomas Azier, treden op samen met Camerata RCO in het Concertgebouw.
- Programma
Weet je niet wat je moet eten vandaag? Sandra en Mounir leren je verrassende en makkelijke gerechten te maken.
- Programma
Jeroen Krabbé gaat op zoek naar de mens achter de kunstenaar. Hij reist in hun voetsporen, bezoekt de plekken waar ze gewoond en gewerkt hebben, om ze zo dicht mogelijk te naderen.
- Programma
In Kruispunt worden prominente Nederlanders van een andere kant belicht. Wat is hun morele kompas?
- Programma
Honderdduizenden levens zijn vernietigd in de concentratiekampen. Tegelijkertijd is er door gevangenen getekend, gezongen en gemusiceerd. Er is schoonheid gecreëerd, te midden van alle gruwelijkheid. Hoe kon dat? En wat is er allemaal gemaakt? Dat zie je in deze docuserie.
L
- Programma
Huub Stapel en Martin Hendriksma reizen langs de Nederlandse kust en vertellen over de geschiedenis van de Hollandse kust(plaatsen) en hun verhouding met de zee.
- Programma
Huub Stapel volgt Europa's meest verrassende rivier: de Maas. Tijdens zijn reis laat hij de Maas in al haar facetten zien: van geschiedenis tot natuur, economie, couleur locale en cultuur.
- Documentaire
Door Oezbekistan, Tadzjikistan, Kazachstan, Kirgistan en Pakistan liep ooit de oude zijderoute, hét handelscentrum van de wereld. Er is nu hernieuwde belangstelling voor het gebied vanwege de strategische ligging en enorme energievoorraden. Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius verkennen het gebied.
- Programma
Augustus 2021 namen de Taliban de macht weer over in Afghanistan. Hoe heeft het zover kunnen komen? De belangrijkste betrokkenen uit de politiek en defensie praten over de fouten die zijn gemaakt.
Overal ter wereld heeft men seks en ontstaan relaties. De manier waarop verschilt echter van land tot land. En dan heb je nog de (on)geschreven regels van een bepaalde cultuur. In deze documentaireserie reist Lieve Blancquaert de wereld rond om zicht te krijgen op hoe de wereld seksualiteit beleeft.
Over mensen die zonder (geldige) papieren proberen hun bestaan in Nederland vorm te geven en de steun die zij krijgen van het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt. Wie zijn zij, los van alle vooroordelen? En hoe leef je in een land waar je niet mag bestaan?
M
- Programma
In dit televisieprogramma gaat presentator Lucas De Man tijdens de Nationale Museumweek op zoek naar het bijzondere verhaal achter iconische kunstwerken in de vaste collectie van Nederlandse musea.
De woningmarkt is tot in de wortels ziek. Patrick Lodiers onderzoekt samen met drie jonge journalisten wat er moet veranderen om de woningmarkt weer toegankelijk te maken.
- Programma
Media dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? Medialogica onderzoekt onderwerpen waarbij beeld en werkelijkheid een cruciale rol spelen zoals Anne Frank, politiegeweld, adoptie en Gazprom.
- Programma
Mediaprogramma dat het nieuws duidt. Hoe komt de publieke opinie tot stand en hoe wordt die gevoed door de verschillende media en de politiek? Wat zien en horen we? En wat zien en horen we allemaal niet?
- Programma
Het consumentenprogramma van omroep MAX. Meldpunt haalt verhaal na een klacht of vraag van een consument. Met onder andere vragen over geldzaken, pensioen, zorg en aankopen.
- Programma
In deze kennis- en blufquiz spelen de kandidaten een sluw vraag-en-antwoordspel. De kandidaten pokeren met de antwoorden op vragen. Niet alleen kennis is van belang, wie weinig weet, kan proberen zijn tegenstanders weg te bluffen.
- Programma
Hoe ziet de wereld eruit door de ogen van lokale journalisten? In hun eigen stad of land gaan zij op zoek naar het antwoord op universele vragen en thema's: hoe is het om vrouw te zijn, puber, homo, depressief of... ongesteld?
Metterdaad zamelt geld in voor hulpverleningsprojecten. Meld je aan voor hun nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en resultaten.
- Documentaire
De vader van presentator Nadia Moussaïd, reisde op 17-jarige leeftijd als gelukszoeker vanuit Marokko naar Europa. Een reis vol omzwervingen, illegaliteit en grootse avonturen. Nu reizen vader en dochter in omgekeerde volgorde terug van Nederland naar Marokko.
- Programma
Kefah Allush gaat op zoek naar de persoonlijke verbondenheid die mensen voelen met de grond waarop ze wonen. Vergezeld door een bekende regiobewoner ontmoet hij mensen die houden van en zorgen voor het land waarop ze leven.
- Programma
Vijf aangrijpende verhalen over moderne slavernij. Ling maakt werkweken van ruim zeventig uur in een Chinees restaurant. Ze mag bijna nooit pauzeren en wordt gekleineerd door haar baas. Abdul wordt door zijn vrouw ernstig uitgebuit. Hij werkt fulltime, maar moet bijna al zijn geld afstaan. Hamid wordt door een familielid onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald en gebruikt als huisslaaf.
Wie waren de eerste Joodse migranten die voet aan wal zetten in Amsterdam? Deze nieuwkomers uit Portugal vestigden zich rond het Waterlooplein. In deze tweedelige serie staan historici stil bij de bijzondere band tussen Amsterdam en de Joodse gemeenschap.
Portret van drievoudig zwaargewicht bokskampioen Muhammad Ali. Ali had miljoenen fans over de hele wereld. Hij was een snelle, gracieuze en sterke bokser en een charmante opschepper buiten de ring.
- Radio
Muziekcafé is hét live muziekprogramma van NPO Radio 2. Iedere zaterdag van 16.00 tot 18.00 uur verzekert Carolien Borgers je van een heerlijke middag, vol interviews en optredens van artiesten uit het binnen- en buitenland.
N
- Documentaire
De Haagse oud-wethouder en locoburgemeester Richard de Mos wordt beschuldigd van schending van het ambtsgeheim en corruptie. Toch blijft de Haagse kiezer massaal op hem stemmen. Deze documentaire volgt de Mos anderhalf jaar lang tot en met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in voorjaar 2022.
Unieke serie die gemaakt is van duizenden uren filmmateriaal van Nederlanders uit het hele land! En gaat onder andere over hoe vrouwen hun plek in de samenleving innamen, hoe steeds meer Nederlanders hun leven gingen vastleggen met een camera en welke rol de kerk had in het dagelijks leven van de Nederlander.
- Programma
Genieten van koor- en samenzang vanuit verschillende kerken in Nederland.
- Programma
Elke zondagmorgen een mix van muziek, persoonlijke geloofsverhalen en een Bijbelse overdenking met Jurjen ten Brinke.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het programma met christelijke liederen Nederland Zingt? Meld je hier aan.
- Documentaire
In het tweeluik NederTurken onderzoeken vlogger Ismail Ilgun en regisseur Meral Uslu de wereld van Turkse Nederlanders. Dat doen ze vanuit denk- en wereldbeelden die in veel opzichten lijnrecht tegenover elkaar staan.
- Website
Het online platform van de NPO voor en door nieuwkomers. NPO Kennis helpt nieuwkomers om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. De verhalen gaan over geschiedenis, cultuur en maatschappij en worden gebracht in het Nederlands en Arabisch.
- Programma
Orville Breeveld reist in de voetsporen van zes belangrijke, historische personen van kleur en onderzoekt hun rol in de samenleving van hun tijd.
- Concert
Op Nieuwjaarsdag blaast het Nederlands Blazers Ensemble het publiek in het Concertgebouw in Amsterdam traditiegetrouw feestelijk en vol verrassing, verrukking en ontroering het nieuwe jaar in.
- Programma
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws.
- Uitzending
Terugblik op het speciale festival dat North Sea Jazz afgelopen juli organiseerde. Met o.a. optredens van Alicia Keys, Gregory Porter en Lianne la Havas.
- Documentaire
Documentaire over de executie van 46 verzetsmensen in natuurgebied Rademakersbroek. Hiermee namen de Duitsers wraak voor de dood van vier Duitse militairen na een wapenvondst in een boerderij.
- Programma
Verslag van de staatsbezoeken van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
- Collectie
Wat is een verkoudheid? Waarom hebben we last van prestatiedruk? En hoe werkt smaak? Duik in de wereld van gezondheid en voeding. Hier vind je artikelen, explainers en stories van NPO Kennis.
- Collectie
Alles over discriminatie, vooroordelen, kolonialisme en ons slavernijverleden
- Programma
Museumdirecteuren reizen het hele land door om je niet te missen tentoonstellingen te laten zien.
O
- Programma
Kefah Allush gaat op pad naar verschillende bijzondere gebieden in Nederland en België, om te zien hoe het dagelijks leven daar is.
- Programma
Jong talent uit de jazz en klassieke muziek maakt op bijzondere plekken in Amsterdam muziek. Dit programma maakt een filmische muziekwandeling door onze hoofdstad, waar op elke nieuwe plek andere muziek klinkt.
- Programma
Het OLVG is hét stadsziekenhuis van Amsterdam, waar alle culturen van de grote stad elkaar ontmoeten. Per jaar worden hier meer dan 500.000 patiënten behandeld. Twee jaar lang werden de artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers in dit ziekenhuis gefilmd.
- Programma
Wilfried de Jong zit aan de rand van het bed van Nederlandse topsporters die dromen van glorie op de Olympische Spelen. Hij tracht hun gedachten te lezen.
- Programma
Waldemar Torenstra rijdt op een motor door Afrika op zoek naar verhalen die niet eerder zijn verteld met historische feiten en de huidige situatie.
- Programma
Waldemar Torenstra gaat op avontuur. Dit keer reist hij in de voetsporen van een verborgen geschiedenis: die van de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaans continent, van Noord naar Zuid. Wat kunnen de huidige Amerika’s leren van hun kracht en culturele rijkdom? En van hun koloniale geschiedenis?
- Programma
Het Binnenhof wordt gerenoveerd. Vijf jaar lang is het afgesloten van de buitenwereld. Gedurende de jaren van de renovatie volgt Splinter Chabot de ontwikkelingen op de voet. Ook praat hij met politici over hun ervaringen op het Binnenhof.
Vier korte docu's van jonge makers over ongeschreven regels die misschien wel de prullenbak in kunnen. Hoe gedraag je je op verlaten, donkere plekken op straat? Voor wie is een coming-out eigenlijk bedoeld? Waarom schaam ik me voor mijn gehoorapparaat? En waarom durf ik me online niet uit te spreken?
- Documentaire
In 1997 werden De Deltawerken voltooid; een huzarenstuk dat wereldwijd bewondering afdwong. Deze documentaire gaat in op de vraag of De Deltawerken de veiligheid van Nederland kunnen blijven waarborgen nu de zeespiegel door klimaatverandering zal stijgen.
- Programma
Als na het plotselinge vertrek van de Amerikanen en hun westerse bondgenoten, ook buitenlandse journalisten Afghanistan verlaten, gaat journalist Thomas Erdbrink juist voor een paar maanden naar Kabul. Hij ervaart daar hoe de Taliban elke dag de touwtjes steeds iets strakker aanhalen.
Documentaireserie over de staat van het hedendaagse vrouwenvoetbal. Op welke manier spelen kansenongelijkheid, seksisme en beeldvorming in de media een rol in de weg naar de top? Met onder anderen Sherida Spitse, Daphne Koster en Sarina Wiegman.
- Programma
Wie wordt de beste jonge debater van Nederland? En wie houdt de beste toespraak? De finalisten van de landelijke debatcompetitie laten hun debatkunsten zien voor een ervaren jury.
Live verslag vanaf Oerol, het jaarlijkse kunst-, muziek- en theaterfestival op Terschelling. Met iedere dag een verrassende gast, reportages, gesprekken met makers en bezoekers van het festival en live muziek.
- Programma
Coen Verbraak praat met uiteenlopende gasten over wat het leven, ondanks alles, de moeite waard maakt. Hoe doe je dat eigenlijk, leven? Heeft het leven zin? Of is dat onzin? Is een mens verantwoordelijk voor zijn eigen geluk? Hoe ga je om met tegenslag? Waar put je troost uit als het tegenzit?
P
- Programma
Wilfred Kemp reist samen met een gast naar Rome. Ze gaan in gesprek over de betekenis van Pasen en de kracht van rituelen.
- Programma
Hoe beleven Oekraïners Pasen, een feest van leven en opstanding, te midden van alle dood en verdriet? Met die vraag gaat Arjan Lock terug naar Oekraïne. Daar ontmoet hij Pavlo, een voormalig vrachtwagenchauffeur die nu vrijwillig de gesneuvelde soldaten bij het front ophaalt om ze thuis te brengen bij hun familie.
- Programma
In deze quiz testen twee spelers hun kennis onder hoge tijdsdruk. Ze kunnen kiezen uit de categorieën Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Wetenschap, Sport of Tegenwoordige Tijd.
- Uitzending
Een kijkje achter de deuren van een lokale kerkgemeenschap. Inspirerende voorbijgangers vertellen hun verhaal, er wordt een blik geworpen op bijzondere kerkgebouwen en kerkleden vertellen hoe ze in de praktijk hun geloof handen en voeten geven.
- Documentaire
Een nieuwe generatie zoekt zijn winst op de financiële markt. Deze docuserie geeft een kijkje in de financiële wereld van het grote geld en beleggingen. Een plek waar risico verhandelbaar is en waar rampen worden gezien als een kans. Hoe werkt deze wereld?
- Programma
Een wekelijks muzikaal feestje op de vroege zondagavond, met live optredens van topmusici uit binnen- en buitenland. Het programma overschrijdt de grenzen van de klassieke muziek naar pop-, jazz- en wereldmuziek.
- Programma
Podium Witteman omarmt de wereld van de klassieke muziek, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals pop, wereldmuziek, of jazz. Met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van topmusici.
Pointer is het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV op tv, radio en online. Ze houden je scherp en pakken de kwesties van nu aan. Dit doen ze met de nieuwste methoden en de meest ervaren journalisten, en ze zijn altijd transparant over onze aanpak.
- Programma
Een portret is niet alleen een weergave van het uiterlijk, maar juist ook van iemands binnenwereld. In Portretten van Krabbé gaat kunstenaar Jasper Krabbé daarom op pad met vier culturele makers om zo tot het ultieme portret te komen.
- Programma
Over de ongekende schoonheid van onze zintuigen, in een wereld die onze zintuigen steeds vaker overprikkelt. Hoe gaan onze zintuigen om met de gigantische stroom prikkels die constant op ons wordt afgevuurd?
- Concert
Opname van het grootste klassieke openluchtconcert van Nederland, dat sinds 1981 jaarlijks wordt gehouden op de Amsterdamse Prinsengracht.
- Uitzending
Verslag met de rijtoer van koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar de Ridderzaal, de troonrede en de balkonscène. Ook zien we de overhandiging van de Miljoenennota door minister van Financiën en de eerste reacties hierop.
- Documentaire
Deze docuserie laat zien hoe het Westen al 10 jaar worstelt met het leiderschap van Poetin in Rusland en hoe hij diepe verdeeldheid heeft veroorzaakt. Met interviews met Boris Johnson, François Hollande, Zelensky en Frans Timmermans.
R
- Programma
Kritisch consumentenplatform met Antoinette Hertsenberg over uiteenlopende onderwerpen die ons allemaal raken. Huurprijzen die door het dak gaan, zorgverzekeraars die dubieuze beleggingen doen en medicijnen die niet meer beschikbaar zijn.
- Programma
Per aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert.
- Programma
Karim Amghar en Nora Akachar laten zien hoe deze heilige maand in Nederland wordt beleefd. Hiervoor gaan ze naar de provincies Noord-Holland, Zeeland, Friesland en Overijssel, op zoek naar persoonlijke verhalen over deze bijzondere periode voor moslims en niet-moslims in Nederland.
- Programma
Droomeiland Curaçao maakt door Covid-19 een zware crisis door die mensen dwingt tot rigoureuze keuzes. Wensly Francisco volgt Curaçaoënaars gedurende een jaar van strijd, van vallen en weer opstaan.
- Programma
Filmmaker Kees Brouwer wordt gevolgd bij het ontstaan van zijn Reaction-beweging, een verzameling duurzame, sociale en lokale ondernemingen die voor elk dagelijks product een groen alternatief hebben.
- Programma
Vierluik over hoe onze wereld is wereld is afgestemd, getest en gebouwd op een witte man van gemiddeld 1.75 meter lang en 80 kilo zwaar. Sophie Frankenmolen neemt je mee in haar onderzoek naar dit bizarre fenomeen.
- Programma
Hoopvolle verhalen, optimistische mensen en tradities die verbinden. Priester Roderick Vonhögen stapt op zijn fiets en trekt door het land, op zoek naar deze mensen en verhalen.
- Programma
De geschiedenis toont aan dat de historische objecten die in musea te bewonderen zijn, mogelijk als roofbuit zijn meegenomen uit veelal voormalige koloniën. Erik Dijkstra onderzoekt of wat binnen de context van die tijd legitiem leek, nog wel past in ons huidige tijdsgewricht.
- Programma
Zoektocht van Adelheid Roosen en Hugo Borst naar de omgang met dementie. Wat ervaart iemand met dementie? Hoe is de zorg voor mensen met dementie geregeld, thuis en in een verpleeghuis? En hoe ga je om met afscheid nemen en rouw bij een ziekte die het leven binnensluipt en meestal lang duurt?
S
- Podcast
Wat zijn de gevolgen voor de volwassenen, de kinderen en de samenleving? Dit onderzoekt filosoof Stine Jensen in de nieuwe podcast 'Scheiden met Stine'.
- Documentaire
Na de invasie van Rusland in Oekraïne zijn er veel vluchtelingen naar Nederland gekomen. Vluchtelingen met verschillende verhalen en omstandigheden vertellen elk half jaar hun verhaal.
- Programma
Maria Goos gaat langs bij verschillende prominenten om over hun ouders te praten. Samen halen ze herinneringen op. Het televisieprogramma is geïnspireerd op de gelijknamige theatervoorstelling, die Maria Goos met Marcel Musters maakte.
- Programma
Vanuit een straaljagerhangar in Soesterberg laten Leo Blokhuis, Ruben Hein en Ellen ten Damme de sound van de Koude Oorlog horen. Nikita, Wind of Change, Over de Muur, alle grote hits komen voorbij.
- Programma
In een wereld van almaar groeiende polarisering, corona- en klimaatcrises moeten we allemaal keuzes en offers maken. Woordkunstenaars, onder begeleiding van muzikanten, gebruiken hun stem om deze keuzes en offers te verwoorden.
- Programma
Derde generatie kleinkinderen van oorlogsslachtoffers gaan op zoek naar antwoorden op vragen over het oorlogsverleden van hun grootouders. Ze ontmoeten ooggetuigen en historici, maar ook kleinkinderen van de bezetter. In de sporen van hun opa of oma volgen ze het pad dat hun grootouder heeft afgelegd in de Tweede Wereldoorlog.
In deze driedelige documentaireserie blikt Coen Verbraak met betrokken Dutchbatters terug op de zomer van 1995, toen Bosnisch-Servische troepen de moslimenclave Srebrenica aanvielen.
- Documentaire
In 1943 trotseerden meer dan 500.000 mensen de onderdrukking van de Duitsers tijdens de April-meistakingen. Een grootse, maar vrijwel onbekende staking. Erik Dijkstra gaat in dit drieluik na hoe dit gegaan is. Persoonlijke verhalen laten de onwaarschijnlijke moed van honderdduizenden Nederlanders zien.
- Programma
Raquel Schilder gaat naar plekken waar revolutionaire uitvindingen worden gedaan om ons klimaat te verbeteren. Nederlandse bedrijven die als koploper kunnen worden gezien op het gebied van verduurzaming.
- Podcast
Door wie laten prominente cabaretiers zich inspireren? In deze podcast spreekt NPO Radio 2-dj Gijs Staverman ze. Wat drijft ze? En waar zijn ze het meest trots op?
- Programma
Bekende Nederlanders geven zich over aan de doorgrondende blikken van drie kunstenaars en de prikkelende vragen van Özcan Akyol.
T
- Programma
Nieuwe ideeën en trends onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, sociologie en wetenschap.
- Programma
Fijnproevers Emma de Thouars en Alain Caron reizen door Zuid-Korea en laten zich verrassen door de boeddhistische keuken van de vier masterchefs Temple Food die het land rijk is.
- Programma
Vierdelig programma over de gijzeling van Israelische atleten tijdens Olympische spelen in 1972. Zowel daders als slachtoffers als betrokken politie en politici komen aan het woord.
- Documentaire
Op 20 maart 2023 is het precies twintig jaar geleden dat de oorlog in Irak begon. Journalist Tom Kleijn deed veelvuldig verslag vanuit Irak. Aan de hand van Kleijns eigen reportages van de afgelopen twintig jaar en van uniek amateurmateriaal van burgers, zien we hoe Irak zich ontwikkeld heeft.
- Documentaire
The Cats waren een van de meest succesvolle Nederlandse bands in de jaren 70. Ze scoorden tientallen hits. Jan Slagter haalt met leadzanger Piet Veerman, bassist Arnold Mühren, gitarist Jaap Schilder en gitarist Piet Keizer herinneringen op aan de succestijd, de druk en de lol in hun hoogtijdagen.
Documentaireserie over de macht van oliebedrijven. Over hoe grote oliebedrijven en hun politieke bondgenoten jarenlang twijfel zaaiden over de kennis van klimaatverandering en de maatregelen hiertegen vertraagden.
- Programma
Presentator Cornald Maas verrast een aantal acteurs die genomineerd zijn voor de belangrijkste VSCD Toneelprijzen en die tijdens het Nederlands Theater Festival te zien zijn. Op het Gala wordt bekend wie er met de prijs naar huis gaat.
- Programma
Tijl Beckand reist door het leven en werk van de geniale componist Beethoven en gaat ook de uitdaging van zijn leven aan: het dirigeren van de Negende Symfonie. Voor Tijl Beckand is de Negende een rode draad in zijn leven.
- Programma
Tom Egbers doorkruist met zijn blauwe oldtimer het prachtige landschap en zoekt naar mooie verhalen en ontmoetingen om zo de Schotse, autonome ziel beter te doorgronden.
- Documentaire
Documentaireserie over een fietskoeriersdienst met een sociaal maatschappelijke missie. Onder leiding van de ruimhartige Stanley werkt er een bonte, maar hechte groep werknemers. Elke koerier heeft eigen redenen om zich een slag in de rondte te trappen door de stad. En eigen stille dromen...
- Programma
Trijntje Oosterhuis speelt in de studio van het Muziekcentrum van de Omroep samen met het Metropole Orkest evergreens van meestercomponist Burt Bacharach.
- Programma
Wat is de invloed van Donald Trump op Amerikaanse Joden? En op wie gaan ze stemmen? In aanloop naar de midterm-verkiezingen op 8 november 2022 in Amerika schetst Gideon Levy een beeld van de Joodse gemeenschap in Amerika.
- Programma
'Is het kunst of is het kitsch?' Dát is de grote vraag waar het in dit programma allemaal om draait. Mensen nemen verschillende voorwerpen mee zodat een team van experts kan bepalen hoeveel het waard is.
- Programma
Van Belingwolde tot Katwijk, en Renesse tot De Achterhoek: in Typisch gaan we langs in een wijk, buurt, dorp of streek in Nederland. Wie zijn de mensen die er wonen en hoe ziet hun leven eruit?
V
- Programma
Andere Tijden presenteert een reis door de tijd. De vier afleveringen gaan achtereenvolgens over de strijd tegen verkrotting in het begin van de 20e eeuw, het Tuinstadideaal van de jaren 20 en 30, de ‘bouwen bouwen bouwen’-gedachte van de jaren 50 en 60 en tot slot de opkomst van de Vinex-woningen én het marktdenken vanaf de jaren 90.
- Programma
Bekende Nederlanders - zoals Floortje Dessing, Paul de Leeuw en Huub Stapel - proberen te achterhalen van welke voorouders zij afstammen, hoe ze hebben geleefd en wat ze hebben nagelaten.
- Programma
Wie waren de verzetshelden uit de drie voormalige koloniën van Nederland, die in de oorlog meevochten voor de vrijheid van Nederland. Wat zijn hun verhalen?
- Programma
Jurjen ten Brinke bezoekt onderdrukte gelovige minderheden. Zo bezoekt hij Assyrische christenen en jezidi’s in Noord-Irak, uit Myanmar gevluchte Rohingya in Bangladesh, tot christen bekeerde ex-moslims in Maleisië en christenen in Colombia.
- Programma
In deze docuserie over de wereld van vluchtelingen in Europa onderzoekt schrijfster Rosita Steenbeek hoe we kunnen waken over onze menselijkheid. De serie laat zien hoe erg het misgaat met de opvang van vluchtelingen, maar gaat ook over mensen die in actie komen en helpen en journalisten die het onrecht aan de kaak stellen.
- Programma
Rondlopend in de coulissen, dicht op de huid van de makers, opent Cornald Maas deuren die meestal gesloten blijven. In Volle Zalen worden toneel-, dans- en muziekvoorstellingen op een eigenzinnige manier belicht.
- Programma
Anita Witzier blikt terug op het afgelopen jaar met grote en kleine verhalen van liefde. Zo laten we zien wat overledenen hebben betekend tijdens hun leven en houden we de herinnering aan hen levend.
- Radio
Voor de grenzeloze muziekliefhebber! Met muziek van over de hele wereld van jazz, impro, nieuwe of oude muziek tot klassieke en volksmuziek. Ga je mee op avontuur?
- Uitzending
Vanuit de Domkerk in Utrecht, voor recht en vrede in Oekraïne. Bezoekers van de kerk branden kaarsen en laten berichten van hoop achter. René de Reuver van de Protestantse Kerk Nederland en Bisschop de Korte van Den Bosch gaan voor in gebed voor recht en vrede.
Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 35 jaar hard voor een groener Nederland.
W
- Programma
Peter Pannekoek laat zien wat voor moois er in het theater staat. Iedere aflevering worden twee voorstellingen uitgelicht en verplaatst van het toneel naar een verrassende locatie in de echte wereld. Hij voert gesprekken met collega's over het vak, hun inspiratie en slechte recensies.
- Programma
De grenzen van wat onze planeet aankan, komen in zicht. Het roer moet om, we moeten minder vliegen, minder vlees eten, minder verspillen en minder plastic gebruiken. Maar waarom gebeurt dit niet? Onderzoeksjournalist Jeroen Smit gaat, samen met klimaatjournalisten, op zoek naar antwoorden.
- Programma
Restaurantcriticus Giles Coren en chef-kok Monica Galetti bezoeken de meest luxueuze hotels over de hele wereld. Deze hotels sparen kosten nog moeite om de ultieme ervaring te creëren voor hun gasten.
- Programma
Wat bepaalt ons gedrag? De jonge psycholoog Pieter Hulst gaat op zoek naar antwoorden. Op basis van zuiver wetenschappelijk onderzoek, maar mét de nodige dosis humor en relativering, ontrafelt hij in elke aflevering een wezenlijke vraag met betrekking tot dat wat iedereen het meeste aan het hart gaat: onszelf.
- Programma
Portretten van eenzame mensen die hun verhaal doen. Hoe zijn ze eenzaam geworden? Waarom lukt het niet om mensen te ontmoeten? En de vraag die zichzelf stellen: Wie kent mij nog?
- Programma
Gesprekken met internationale, invloedrijke makers en denkers die aan de hand van zelfgekozen film- en televisiefragmenten hun persoonlijke blik op onze tijd en de wereld delen.
- Programma
Harry de Winter neemt met gasten de soundtrack van hun leven door. In de laatste aflevering vertelt hij zijn eigen levensverhaal aan Jeroen Pauw; o.a. over The Beatles, James Brown en Bob Dylan.
- Documentaire
Sunny Bergman wil weten waarom veel hoogopgeleide witte mensen zich verongelijkt voelen over racisme en witte privileges. Spelen gevoelens van morele en culturele verhevenheid wellicht een rol?
Z
- Programma
Zembla duikt in spraakmakende onderwerpen zoals de fast fashion industrie, ouderenzorg en het klimaatprobleem. Op de site van Zembla kun je o.a. artikelen lezen, podcast-afleveringen terugluisteren en je verdiepen in dossiers.
- Nieuwsbrief
Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's van het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma.
- Programma
Marleen Stelling duikt in de wereld van protestantse gemeenten; van conservatief tot vrijzinnig, van ingetogen tot uitbundig, van traditionele dorpskerk tot migrantenkerk. Hoe geven kerken zichzelf vorm om in deze tijd relevant te zijn?
- Programma
Inspiratie, beleving en levenslust, waarin bezielde mensen hun levensvisie delen. Wat is belangrijk in je leven en hoe geef je dat vorm? Hoe ga je om met tegenslag en waaruit put je kracht? Kijk binnen bij een 'heilige plek' van creatieve denkers.
- Podcast
Zomergasten voor op je koptelefoon. Lukt het je niet om een hele avond voor de tv te zitten? Of wil je delen uit het gesprek nog eens rustig terugluisteren tijdens het werk, in de auto of in de trein? Dat treft! Want hier vind je de interviews uit Zomergasten bíjna in z’n geheel terug.
- Programma
Dé zomerklassieker van de VPRO, gebaseerd op een idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal hun favoriete kijkavond samen te stellen en hun keuze toe te lichten in een gesprek.
- Programma
Journalist Cees Grimbergen onderzoekt de Nederlandse pensioenindustrie en gaat met ouderen in gesprek. Zo toont hij de groeiende onvrede onder Nederlandse burgers over het huidige pensioenstelsel.