
Keti Koti: vieren en herdenken
Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden bij wet werd afgeschaft. Met Keti Koti (1 juli) vieren we de afschaffing van de slavernij.
- Podcast35 min
Podcasttip: De plantage van onze voorouders
In deze indringende podcast onderzoekt Maartje Duin de sporen van het slavernijverleden in haar familie. Ze ontdekt dat haar betbetovergrootmoeder bij de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar was van een Surinaamse plantage. Onder de vrijgemaakte slaven valt één achternaam op: Bouva. Zouden hun nazaten nog leven? Je hoort het in De plantage van onze voorouders.
- Interactive
Welke keuzes maak jij? Interactieve levensverhalen van vier karakters tijdens de slavernij
Jörgen Raymann, Lange Frans, Dolores Leeuwin en Defano Holwijn kruipen in de huid van drie totslaafgemaakten en een planter. Zij nemen je in deze interactieve webdocu Geboeid mee in de gedeelde geschiedenis van Nederland en Suriname tijdens de slavernij. Elk verhaal zet je voor verschillende keuzes. Welke keuze zou jij toentertijd hebben gemaakt?
- Radio7 min
De weg naar Keti Koti
In de radio-uitzending De weg naar Keti Koti praat Milouska Meulens met Ruben Severina, Bianca Gallant, Vernon Chatlein en Angela Groothuizen. Samen bespreken zij thema’s zoals het slavernijverleden, hoe de geschiedenis nu nog wordt beleefd, herinnerd en doorgegeven en wat de rol hierin is van de feestdag.
- Artikel
Dit is Keti Koti
Elk jaar wordt op 1 juli Keti Koti gevierd. Wat betekent Keti Koti? Wat wordt er gevierd en herdacht? En waarom willen sommige mensen dat het een nationale vrij dag wordt? NPO Kennis legt het uit in deze story.
- Collectie
Ben jij vrij op 1 juli?
In 2021 boden NPO FunX, Stichting Nederland Wordt Beter en The Black Archives een petitie aan bij de Tweede Kamer om 1 juli te erkennen als officiële vrije dag. Wil jij ook dat 1 juli erkend wordt als nationale vrije dag? Op FunX.nl lees je meer over deze campagne, en hoe je kan bijdragen.
- Programma25 min
Persoonlijke verhalen over het verleden en heden
Tijdens de oecumenische kerkdienst van de Amsterdamse Koningskerk op 1 juli 2022 maken we kennis met vier personen die op geheel eigen wijze Keti Koti vieren & herdenken: door middel van kunst, kleding, haardracht en theater.
- Artikel
Keti Koti: wat je moet weten over het Nederlandse slavernijverleden
Tijdens Keti Koti staan we stil bij de afschaffing van de Nederlandse slavernij. Wat is er in deze zwarte periode van onze geschiedenis gebeurd? En waarom is het vieren en herdenken van de afschaffing belangrijk? Omroep HUMAN vroeg het aan Urwin Vyent. Hij is directeur van het Nationaal Instituut Slavernijverleden en Erfenis.
- Collectie
Verdiep je verder in ons koloniaal verleden
Meer weten over het slavernij verleden van Nederland en de hedendaagse sporen van het koloniale verleden in bijvoorbeeld onze kunst en cultuur? Hier vind je nog meer programma's, podcasts en verdiepende artikelen.
- Interactive
In deze special een terugblik op ruim 200 jaar trans-Atlantische slavernij
Elk jaar op 1 juli vieren we het einde van de slavernij. Wat gebeurde er precies en welke rol speelde Nederland in deze pijnlijke geschiedenis? In deze special een terugblik op ruim 200 jaar trans-Atlantische slavernij.
- Collectie
Welke rol speelde Nederland in de slavernij?
De slavernij behoort tot het wrange verleden van Nederland: 600.000 mannen, vrouwen en kinderen zijn als handelswaar van Afrika naar de nieuwe wereld verscheept, verkocht en onder dwang aan het werk gezet. Hoe begint dat geketende leven, en hoe komt het ten einde?
In deze NPO Kennis collectie kom je meer te weten over het Nederlandse slavernijverleden en de gevolgen in het heden.