Klimaatweken
Volg het nieuws over de Klimaattop in Egypte direct op NOS.nl. Voor alle programma's, docu's en podcasts vanuit de andere omroepen, kijk je hieronder rond.

- Documentaire60 min
André Kuipers laat je de aarde zien vanuit de ruimte
In Ruimteschip Aarde krijg je samen met André Kuipers een andere blik op Nederland en de wereld. Vanuit de ruimte nemen André, natuurkenners en de schitterende natuurbeelden je mee op een magische ontdekkingsreis. En beleef je hoe mooi maar ook kwetsbaar onze planeet is.
- Video15 min
Heeft een Klimaattop zin?
Goede vraag. NOS op 3 duikt erin. Wil je meer weten over de 27e Klimaattop? Ga dan naar NOS.nl.
- Collectie
Volg de Klimaattop in Egypte op NOS.nl
Op de klimaattop in Egypte spreken vanaf zondag vertegenwoordigers uit zo'n 200 landen over hoe de opwarming van de aarde kan worden afgeremd. In deze collectie van de NOS vind je nieuws en achtergronden rondom de top.
- Programma50 min
De toekomst van wonen, eten en de gezondheidszorg
Een ruimte verwarmen met kunstmatige intelligentie, beton dat zichzelf repareert en organen kweken op een chip. De wereld van morgen werpt een blik in de toekomst. Wat zijn de interessantste innovaties en wat kunnen deze in de praktijk betekenen?
- Aflevering35 min
Klimaatverandering heeft op Groenland juist ook positieve effecten
Het smeltende ijs op Groenland trekt toeristen, politici, media en investeerders. In deze speciale Frontlinie-aflevering reist Bram Vermeulen naar Groenland, waar klimaatverandering als 'business opportunity' wordt beschouwd. Meer weten? Op NPO Radio 1 vertelde Bram over de aflevering.
- Radio25 min
'Spullen kopen is veel slechter dan vliegen'
Stoppen met vliegen, minder vlees eten of zuinig zijn met je energieverbruik: veel mensen doen hun best om duurzaam te leven. Maar één ding is veel vervuilender en dat is ons koopgedrag.
- Programma55 min
Hoe erg is het nu echt als het gaat over klimaatverandering?
Het aanpakken van de klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van deze tijd, maar wat kun je daar als burger mee? De Staat van het Klimaat zoekt met behulp van toponderzoekers in de studio naar de feiten en de opties.
- 55 min
Documentaireserie over de macht van oliebedrijven
The Power of Big Oil laat zien hoe grote oliebedrijven en hun politieke bondgenoten jarenlang twijfel zaaiden over de kennis van klimaatverandering en de maatregelen hiertegen vertraagden.
- Programma15 min
Rutger Castricum nodigt bekend Nederland uit in zijn klimaatkar
Een nieuw seizoen van De Klimaatkar met Rutger Castricrum, die in zijn elektrisch rijdende 'taxi' een gast ontvangt met wie hij de klimaatcrisis bespreekt.
- Programma55 min
Nicolaas gaat op zoek naar een plan B
Waarom gaan wij er in Nederland vanuit dat het goed komt, terwijl de zeespiegel stijgt? Grote delen van ons land liggen nu al onder zeeniveau. In De klimaatverkenner neemt Nicolaas Veul een kijkje in onze toekomst én gaat hij op zoek naar een plan B.
- Podcast40 min
Onderzoekspodcast over wat we wél kunnen doen tegen klimaatverandering
In de zesdelige podcastserie De Ommezwaai onderzoekt journalist Sander Heijne wat organisaties kunnen doen om de strijd tegen klimaatverandering te versnellen
- Programma50 min
Deze slimme uitvindingen dragen bij aan een beter klimaat
Vijf BN’ers reageren op nieuwe, verbazingwekkende en creatieve ideeën waarmee we iets kunnen bijdragen aan een beter klimaat. Het grote groene idee is een show vol hoop en inspiratie, vol knappe koppen en doorzetters, met experimenten, proeverijen en veel goede ideeën om zelf je steentje bij te kunnen dragen aan een gezondere toekomst.
- Collectie
Documentaires over de strijd tegen klimaatverandering
Vastgelijmd aan een talkshowtafel, tomatensoep tegen een Van Gogh: protest tegen de klimaatcrisis wordt steeds zichtbaarder. Makers richten hun camera op klimaatactivisten en kijken kritisch naar hun eigen gedrag. Op 2Doc zie je documentaires over strijders voor een duurzamere toekomst.
- Artikel
Miljoenen Nederlanders evacueren, serieus?
In de docu De Klimaatverkenner onderzoekt Nicolaas Veul of miljoenen Nederlanders nu al zouden moeten vluchten voor de stijgende zeespiegel. Naar Noorwegen bijvoorbeeld. Waar genoeg ruimte is en we allemaal lekker hoog en droog verder kunnen leven. 2Doc onderzoekt of we écht onze biezen moeten pakken.
- Programma20 min
CO2-uitstoot compenseren: is dit greenwashing?
CO2-uitstoot compenseren van je vliegreis of festivalbezoek. Bijvoorbeeld via het planten van bomen. Bedrijven geven je steeds vaker de optie. Maar werkt het wel, of is het greenwashing?
- Programma30 min
Voelen we ons nog verbonden met het land waarop we wonen?
Aan de vooravond van de Nationale Klimaatweek gaat EO-presentator Kefah Allush in Mijn vlakke land op zoek naar de persoonlijke verbondenheid die mensen voelen met de grond waarop ze wonen. In vijf verschillende provincies wordt Kefah vergezeld door een bekende regiobewoner en ontmoeten ze mensen die houden van en zorgen voor het land waarop ze leven.
- Artikel
Greenwashing: zo herken je deze marketingtruc!
Duurzaamheid is vandaag de dag een belangrijk onderwerp en steeds meer bedrijven en merken willen hier de vruchten van plukken. Ook in de supermarkt. Maar soms staat hun groene boodschap haaks op wat ze doen. Keuringsdienst van waarde legt uit hoe je greenwashing herkent.
- Collectie
Bekijk de Klimaat-collectie op NPO Start
Op NPO Start vind je een heleboel programma's, documentaires en series over alles wat met het klimaat te maken heeft.
- Programma30 min
Wat is de échts prijs van onze kleren, koffie en meubels?
In De Prijsknaller zoeken Ersin Kiris en Eva Cleven uit wat de werkelijke kosten zijn achter producten die voor bodemprijzen worden verkocht.
- Interactive
Hoe groot is jouw voetafdruk?
Hoeveel oppervlakte van de aarde heb jij nodig om alles wat jij gebruikt in je leven, te laten produceren? Anders gezegd: wat is de impact van jouw levensstijl op het milieu? Denk aan de kleren die je draagt, het broodje dat je eet, de bank waarop je zit. Alles wordt geproduceerd. Dat kost stroom en simpelweg: grondoppervlak. Met de test van Het Klokhuis bereken je jouw CO2-footprint.
- Collectie
Heldere antwoorden op ingewikkelde vragen over klimaat en milieu
Staat Nederland over een eeuw onder water? Waarom is stikstof een probleem? En hoe duurzaam zijn vleesvervangers? Het platform NPO Kennis geeft klinkklare antwoorden.
- Podcast5 min
Waar staan de bomen die je vliegreis zouden compenseren?
Voor een paar euro extra worden er ter compensatie van je vliegreis een aantal bomen geplant. Maar waar staan die bomen eigenlijk? En lost dat voldoende op? In de podcast Alledaagse Vragen hoor je het antwoord.
- Podcast20 min
Bonaire: bedreigd koraal, olie en géén duurzame energie
Zembla deed onderzoek naar het bedreigde koraal rondom Bonaire. Maar toen ontdekten ze ook iets anders: plannen om het eiland van duurzame energie te voorzien, verdwenen in een la in Den Haag. Tegelijkertijd werd er wel een bedrijf opgericht om Bonaire van olie te voorzien.
- Aflevering40 min
In Zeeland is het water zo vervuild dat er geen vis meer gegeten mag worden
In Zeeland is het water zo ernstig vervuild geraakt met giftige PFAS-stoffen, dat er geen vis meer gegeten mag worden uit de Westerschelde. Tot nu toe wezen alle vingers naar het bedrijf 3M, maar ondanks ingrijpen wordt het PFAS-gehalte in de Westerschelde niet minder. Hoe kan dat? Zembla onderzoekt het. Ook te beluisteren als podcast.
Beginnen met een duurzaam huis bouwen? Dat doe je zo!
Wat moet je weten als je een duurzame nieuwbouwwoning bouwt? Kassa spreekt met een hoogleraar om antwoord te geven op belangrijke vragen en deelt een stappenplan voor consumenten.
- Podcast30 min
Verantwoord vervoeren
De oplossers vinden óveral een antwoord op. Dit doen ze samen met Nederlandse wetenschappers. Waar moeten we beginnen als we het klimaatvraagstuk willen oplossen? Het vervoer!
- Video3 min
Klimaatverandering uitgelegd voor kinderen
Opwarming van de aarde, klimaatverandering, uitstoot... Het gaat er heel erg veel over, want het is een groot probleem vinden veel mensen. Maar waar hebben ze het dan precies over? NOS Jeugdjournaal legt het uit in deze korte video.
- 10 min
Zenuwslopende rampenserie over opwarming
Jongeren in een strijd van leven op dood tegen hitte. Wat doe je als de wereld letterlijk 'too hot to handle' wordt? Sneller dan ze dachten moeten ze belangrijke keuzes maken om een vernietigende hittegolf in Nederland te kunnen overleven.
- Artikel
'Bosmaker' Tony Rinaudo bestrijdt droogte, honger en armoede met bomen
Deze Australische landbouwkundige en zendeling ontwikkelde een simpele methode om miljoenen bomen te laten groeien in woestijnachtige gebieden - zónder er eentje te planten. “We geven de allerarmsten weer hoop.”
- Podcast25 min
De vergeten klimaatcrisis
Veel mensen in Nederland maken zich zorgen om de klimaatcrisis. Maar hoe zit het met onze Caribische eilanden? Houden mensen daar zich bezig met klimaatverandering? En wat merken ze ervan? John Samson neemt je mee op reis in zijn podcast, De vergeten klimaatcrisis.
- Documentaire55 min
Baanbrekende rechtszaken voor het klimaat
De inspirerende documentaire Duty of care van Nic Balthazar gaat over hoe advocaten en rechtbanken de wereld zouden kunnen behoeden van de klimaatcrisis. Een portret van Roger Cox, de man die die zowel Shell als de Nederlandse overheid drastisch van koers liet veranderen.
- Podcast30 min
Podcast-aflevering over klimaatdepressie
Wat als je je zoveel zorgen maakt over het klimaat dat de alledaagse dingen nutteloos voelen? Als de toekomst zo zwart lijkt dat je je ambities kwijtraakt? Janna Reinsma waagt een poging bij haar goede vriendin Lone.
- Programma45 min
Een confronterende reis door de kledingindustrie
In Genaaid krijgen vijf beginnende modeontwerpers de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. Onder één voorwaarde: zij moeten eerst zelf ervaren hoe het eraan toegaat in de kledingindustrie.
- Podcast30 min
Biologisch boeren en duurzame vis
Petra Possel praat in deze podcast met boeren en vissers. Over de oogst, het land, de familie, de omgeving en actuele kwesties, zoals het supermarktprijsbeleid en de stikstofcrisis. Wat komt erbij kijken als je 'biologisch gaat'?