Actualiteit & Achtergrond
- Collectie
Documentaires over het Irak van vroeger en nu
Het is 20 maart 2023 precies twintig jaar geleden dat de Verenigde Staten Irak binnenvielen. Deze documentaires en programma's geven een inkijkje in het Irak van twintig jaar geleden tot nu.
- Artikel
Politica Caroline van der Plas over haar werk en geloof
Vanuit het niets maakte ze op een trekker haar veelbesproken entree in Den Haag. Haar strijd tegen het stikstofbeleid van het kabinet brengt de BBB grote winst tijdens de provinciale-statenverkiezingen. EO Eva-redacteur Charlotte ontbijt met de opvallende politica en vraagt haar onder andere naar het geloof.
- Radio
Alles van NPO Radio 1 over de Provinciale Staten verkiezingen
Op de website van NPO Radio 1 lees, zie en hoor je alles terug over het nieuws rondom de Provinciale Staten Verkiezingen.
- Programma
Jeroen Pauw presenteert verkiezingsdebat 'linksom of rechtsom'
Welke belangrijke afslagen gaan we als samenleving de komende tijd nemen op thema's als klimaat, economie, wonen en asiel? Gaan we linksom, of gaan we rechtsom? Mark Rutte en Edith Schippers (VVD) van het rechtse blok gaan de confrontatie aan met Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) van het linkse blok in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.
- Uitzending50 min
Zeven partijleiders en 3 landelijke thema's in het EenVandaag verkiezingsdebat
Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Lilian Marijnissen (SP), Attje Kuiken (PvdA) en Caroline van der Plas (BBB) gaan in het EenVandaag Verkiezingsdebat met elkaar in discussie over drie thema's: stikstof, migratie en economie.
- Programma1 uur
Premier en VVD-leider Mark Rutte te gast bij WNL op Zondag
VVD-Leider Mark Rutte over samenwerken met links, de opkomst van BBB, het stikstofdossier en migratie.
- Programma55 min
Politieke kopstukken schuiven aan in Buitenhof
Buitenhof stond twee weken in het teken van de verkiezingen. Daar schoven zondag 12 maart kopstukken van de coalitie aan: Sigrid Kaag (D66), Sophie Hermans (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA).
Een week eerder waren de uitdagers van de zittende macht in de uitzending te gast, waaronder Jesse Klaver (GroenLinks), Caroline van der Plas (BBB) en Esther Ouwehand (PvdD).
- Aflevering35 min
Aan de rand van de revolutie
De Iraans-Nederlandse filmmaker Beri Shalmashi reist voor Frontlinie naar het bergachtige grensgebied tussen Irak en Iran. Daar hoort ze uit eerste hand verhalen van gevluchte, vooral vrouwelijke, Iraniërs die niet meer veilig zijn in hun geboorteland.
- Programma10 min
Wat zeggen bakfietsen en siertegels over kiezers?
Wat beïnvloedt het stemgedrag? Electoraal geograaf Josse de Voogd gaat op onderzoek in buurten en wijken en vertelt in Aangehaakt wat hem opvalt. De grond waarop iemand woont is medebepalend voor de stembusuitslag.
- Website
Factcheck-marathon: wat klopt er van uitspraken van politici?
Er werd van alles in de strijd gegooid om stemmen binnen te slepen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Maar wat klopt er van die uitspraken? Pointer's factcheck-marathon helpt jou te bepalen wat waar is en wat niet.
- Documentaire55 min
Journalist Tom Kleijn gaat terug naar Irak
Journalist Tom Kleijn deed voor diverse media de afgelopen twintig jaar veelvuldig verslag vanuit Irak. In Terug in Irak gaat hij terug naar de plaatsen waar hij toen verslag deed, en zoekt de mensen op die hij leerde kennen. Hoe hebben zij het land zien veranderen? Hoe kijken zij terug, en hoe zien zij de toekomst? Is er sprake van wrok, van hoop, van optimisme?
- Radio2 uur
Dit was het NOS-radiodebat met de 16 grootste partijen
Stikstof, inkomens, wonen en migratie: zomaar een greep uit de onderwerpen die vanavond voorbij kwamen in het NOS-radiodebat op NPO Radio 1. Zestien fractievoorzitters van de grootste partijen gingen twee uur lang met elkaar in debat, onder leiding van Winfried Baijens en Wilma Borgman.
- Documentaire60 min
Centraal-Azië: Het nieuwe hart van de wereld
Centraal-Azië was ooit het knooppunt van de wereldhandel. Er is nu hernieuwde belangstelling voor het gebied vanwege de strategische ligging en enorme energievoorraden. Én het er wemelt van de intrigerende verhalen. In de zesdelige serie Langs de nieuwe zijderoute gaan Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius daarnaar op zoek.
- Programma20 min
Rutger Castricum voelt politici aan de tand in De Hofkar
Rutger Castricum trapt het gaspedaal van zijn Hofkar weer in! Dit seizoen rijdt hij met zijn taxi de provincie in om de politici daar aan de tand te voelen over de Provinciale Statenverkiezingen.
- Artikel
Het Westen en Poetin
De driedelige documentaireserie Putin and the West laat zien hoe Westerse leiders de afgelopen tien jaar hebben geworsteld met hun houding tegenover Vladimir Poetin. Poetin ziet het Westen als zijn grote tegenstander. Andersom was dat lange tijd niet zo. Hoe veranderde die relatie? Onder andere door deze vijf ingrijpende gebeurtenissen.
- Programma
Alles van EenVandaag over de Provinciale Statenverkiezingen
EenVandaag zit bovenop het nieuws over de Provinciale Verkiezingen. Op deze collectiepagina van EenVandaag vind je al hun artikelen, video's en peilingen.
- Video4 min
Spoedcursus over de Provinciale Staten in 4 minuten
Windmolens, buslijnen, maar ook snel internet: dit is waar de Provinciale Staten - en jij dus via jouw stem - iets over mag zeggen. De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 15 maart. In deze video van de NOS laten we zien welke macht ze in het provinciehuis hebben.
- Programma30 min
Media en beeldvorming onder de loep
Hoe komt de publieke mening tot stand en hoe wordt die gevoed door de verschillende media, de wetenschap en de politiek? Wat zien en horen we? En wat juist niet? Mediastorm neemt de media onder de loep. Om zo op te helderen wat er nou precies aan de hand is.
- Podcast30 min
Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur
Een jaar geleden vielen de Russen Oekraïne binnen. Charkiv, de tweede stad van het land en op steenworp afstand van de Russische grens, werd zwaar getroffen. Wat heeft de oorlog gedaan met haarzelf en met haar bewoners? Hoe overleeft bijvoorbeeld de medewerker van de plantsoenendienst deze oorlogstijd, of de vrouw met 17 katten? Je hoort de indringende verhalen in Stad in Oorlog.
- Website
Volg het politieke nieuws met Goedemorgen Nederland en WNL op Zondag
In de dagelijkse ochtendshow Goedemorgen Nederland en het wekelijkse discussieprogramma WNL op Zondag wordt uitgebreid aandacht gegeven aan de verkiezingen. Op de website van omroep WNL kun je veel fragmenten terugkijken.
- Aflevering45 min
Zembla onderzoekt het huisartsentekort
Huisartsen maken zich ernstige zorgen omdat extra taken ten koste gaat van de tijd voor de patiënt. Het lukt de artsen nog maar amper de juiste zorg te leveren en er worden fouten gemaakt door de hoge werkdruk. Zembla onderzoekt: Hoe heeft het zover kunnen komen dat huisartsen zich afvragen of ze hun beroep nog wel kunnen en willen uitoefenen?
- Programma
Radar kaart misstanden aan
Kloppen de energielabels van woningbouwverenigingen wel? En hoe weet je wat je betaalt bij de elektrische laadpaal? Radar duikt in zaken die ons allemaal raken. Zo hebben een recordaantal verzekeraars hun contracten met de zorgverleners nog niet rond. Hierdoor weten consumenten niet of hun zorg wel wordt vergoed.
- Podcast1 uur
Podcast van WNL over politiek Den Haag
Alle ogen zijn 15 maart gericht op de nieuwe zetelverdeling in de Eerste Kamer na de Provinciale Statenverkiezingen. Lukt het hen straks nog wel om meerderheden te smeden? En hoe staat het eigenlijk met de kerntaak van de Eerste Kamer? Oftewel; het controleren van wetten op basis van de grondwet en haalbaarheid.
Presentator Martijn de Greve praat erover in WNL Haagse Lobby met Annemarie Jorritsma (VVD), Paul van Meenen (D66) en historicus Bert van den Braak.
- Artikel
Hoe kun je het beste omgaan met deze hartverscheurende situatie?
De machteloosheid en woede over de aardbeving zijn groot onder Nederlanders van Turkse afkomst. Dat gevoel moeten ze even parkeren, adviseert psychiater Zeynel Erkut. "Probeer iets te doen", zegt hij. "Dit is een tijd dat iedereen moet samenwerken."
- Video14 min
5 x uitleg bij de ramp in Turkije en Syrië
De nasleep van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië in nog in volle gang. In deze video legt NOSop3 in vijf hoofdstukken meerdere dingen uit. Wat betekent bijvoorbeeld 7,8? Waarom is hulp bieden in Syrië zo moeilijk en wat is een pancake collapse?
- Radio17 min
Waarom noodhulp geven aan Syrië zo complex is
Niet alleen Turkije is getroffen door aardbevingen, ook Syrië krijgt het zwaar te verduren. Waar landen snel hulp naar Turkije stuurden, gaat in het Syrië een stuk lastiger. "Ze staan er eigenlijk alleen voor", zegt journalist en Syriëkenner Fernande van Tets in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.
- Programma35 min
Indringende verhalen in Frontlinie
Het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis bouwt op de Filipijnen een van de drukste vliegvelden ter wereld. In Frontlinie onderzoekt Bram Vermeulen de gevolgen voor de honderden Filipijnse families die voor het vliegveld moeten wijken, en de activisten die tegen het project strijden. Waarom nam Boskalis het project aan? Waarom steunt de Nederlandse overheid het?
- Documentaire40 min
Waren ze onschuldig?
Op basis van de originele verhoortapes, het politiedossier, en gesprekken met betrokkenen laat De pompmoord in drie afleveringen zien hoe vier mannen opdraaien voor het doden van een jonge pompbediende in Warnsveld. Zijn ze onterecht veroordeeld?
- Programma20 min
Wat speelt er in de politiek en bij de mensen thuis?
In De Hofbar geeft Rutger Castricum de ruimte aan emoties vanuit de samenleving met betrekking tot de Haagse politiek. In iedere aflevering praat Rutger met burgers en politici, om zo dichter bij elkaar te komen.
- Programma50 min
Tegenlicht gaat op zoek naar mensen die de kloof verkleinen
Er loopt een kloof door Nederland. Tussen de huizenbezitters en mensen met schulden. Tussen gezonde en ongezonde mensen. Mensen met en zonder opleiding. Krijgen we die kloof nog dicht? VPRO Tegenlicht gaat de hele maand januari op zoek naar mensen van beide kanten die de kloof verkleinen. De kloofdichters.
- Video12 min
Winfried Baijens vertelt over de reacties die hij krijgt uit Zeeland
Presentator Winfried Baijens en fotografe Robin de Puy hebben elk op hun eigen manier in beeld gebracht welke diepe sporen de watersnoodramp heeft achtergelaten. Ze krijgen veel lof en herkenning uit Zeeland. Aan tafel bij Khalid & Sophie vertellen ze erover.
- Podcast60 min
Dé politieke podcast over alles wat zich in Den Haag afspeelt
Journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp praten je elke vrijdag bij over Den Haag in De Stemming. Met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen over de politiek.
- Programma45 min
Leven onder de Taliban
Als na het plotselinge vertrek van de Amerikanen en hun westerse bondgenoten, ook buitenlandse journalisten Afghanistan verlaten, gaat journalist Thomas Erdbrink juist voor een paar maanden naar Kabul. In Onze man bij de Taliban ervaart hij hoe de Taliban elke dag de touwtjes steeds iets strakker aanhalen.
- Programma30 min
Ontmoeting met onderdrukte religieuze minderheden
Hoe is het om te leven in een land waarin je een religieuze minderheid bent? Wat als je je ouders of kinderen bent verloren vanwege je geloof? In Vervolgd bezoekt Jurjen ten Brinke onderdrukte gelovige minderheden in Colombia, Irak, Maleisië en Bangladesh.
- Documentaire50 min
De wereld van het grote geld
De inflatie is hoog, spaargeld levert weinig op en beleggen via een app is makkelijk en goedkoop. Een nieuwe generatie zoekt daarom zijn fortuin op de financiële markt. Regisseur Marije Meerman neemt je mee naar Planet Finance, een wereld waar geld te verdienen is als je denkt te weten wat de toekomst brengt.
- Programma1 uur 30 min
Internationale, invloedrijke denkers in Wintergasten
Dr. Jane Goodall (primatoloog), schrijver Leïla Slimani en hersenchirurg Henry Marsh zijn te gast in Wintergasten. Aan de hand van zelfgekozen film- en televisiefragmenten delen ze hun persoonlijke blik op onze tijd en de wereld.
- Aflevering50 min
Knallend het jaar uit met de Media Inside Oudejaarsshow
Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen nemen in deze feestelijke special van Media Inside het afgelopen mediajaar door. Met een aantal vrienden van de show bespreken ze alles wat hun is opgevallen. Knallen met die show en knallend het jaar uit!
- Podcast1 uur 45 min
Het jaar van... Peter Schouten
Coen Verbraak praat in Het jaar van... met Peter Schouten, advocaat van de kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. Peter Schouten praat over zijn bijzondere relatie met Peter R. de Vries, de absolute drang om ondanks alles steeds maar weer door te gaan en de noodzaak om de rechtstaat te beschermen tegen de totale chaos.
- Podcast3 uur
Ontdek de magie van het lange interview
Ga de diepte in met het Marathoninterview. Tim ’S Jongers (directeur Wiardi Beckman Stichting), Sylvana Simons (fractievoorzitter BIJ1) en Joris Luyendijk (schrijver en antropoloog) worden drie uur geïnterviewd door Maaike Schoon, Eva Koreman en Andrew Makkinga.
- Aflevering9 min
Propaganda en desinformatie in oorlogstijd
Oorlog wordt allang niet meer gevoerd met wapens alleen. Tegenlicht laat zien hoe propaganda en desinformatie machtige wapens zijn geworden. Dit gebeurt ook in de oorlog in Oekraïne. Propaganda en nepnieuws worden ingezet om de publieke opinie in eigen land gunstig te stemmen en tegelijk de vijand te misleiden.
- Programma40 min
Van Dutchbat tot asielpaniek en kankeronderzoek in Medialogica
Media dienen als gids om greep te krijgen op onze werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? En welke invloed hebben media en publieke opinie op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers? Medialogica onderzoekt de beeldvorming rondom Dutchbat, de BoerBurgerBeweging, asielzoekers en kankeronderzoek.
- Aflevering35 min
Laat China zich inspireren door Poetin, en zet het binnenkort de aanval in op Taiwan?
De dreiging van China om Taiwan in te nemen wordt steeds heftiger. Filmmaker en voormalig China-correspondent Floris-Jan van Luyn reist voor Frontlinie naar Taiwan. Hij gaat op zoektocht naar de diffuse Taiwanese identiteit en vormt een spiegel voor Nederland: wat doen wij voor Taiwan?
- Aflevering45 min
College Tour met Sander Schimmelpennick
Sander Schimmelpenninck is een van de meest invloedrijke opiniemakers in Nederland. Als presentator van de VPRO-serie Sander en de kloof laat Schimmelpenninck zich ook gelden als tv-maker. Hij heeft met de Zelfspodcasteen van de best beluisterde podcasts van Nederland en laat wekelijks van zich horen als best gelezen columnist van de Volkskrant.
- Podcast50 min
Dé podcast voor iedereen die Europa beter wil begrijpen
Kan de nieuwe Duitse bondskanselier Scholz zijn stempel drukken? Hoe hard raakt de Brexit de Britten? Lukt het Poetin om Europa uit elkaar te spelen? In Europa draait door kijken Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit wekelijks naar het belangrijkste dat Europa teistert, beweegt of beter maakt.
- Programma
Is Nederland echt vol?
In Nederland is vol onderzoekt Jeroen Pauw of Nederland de grenzen aan groei heeft bereikt. Vijftig jaar geleden werden we voor het eerst gewaarschuwd voor de onmogelijkheid om eindeloos te blijven groeien. Toch is ons verlangen naar groei springlevend, terwijl we steeds nadrukkelijker tegen de grenzen aanlopen.
- 15 min
Hoe ontstaat nepnieuws en waarom geloven mensen erin?
In deze serie van Nieuwsuur duikt Rudy Bouma in de wereld van nepnieuws en complotten, om erachter te komen waar misvattingen ontstaan en waarom mensen ze geloven.
- Aflevering8 min
Wie komt er aan het woord? Media en desinformatie in de klas
Tijdens de coronacrisis van 2020 is betrouwbare en juiste informatie van levensbelang. Aan de hand van deze informatie wordt het beleid van de overheid gevoerd. Maar er is ook veel onduidelijk. Feiten en meningen lopen steeds meer door elkaar. Medialogica stelt de vraag: welke rol spelen media en desinformatie in het beeld van de werkelijkheid?
- Documentaire1 uur 28 min
Bellingcat: gewone burgers en jonge computernerds op zoek naar de waarheid
Het internationaal platform voor burger-onderzoeksjournalistiek Bellingcat onderzoekt via internet, social media en andere online kanalen complexe aanvallen en controversiële incidenten wereldwijd. In deze documentaire zie je hoe ze de feiten boven tafel halen bij het neerhalen van de MH17 boven de Oekraïne en de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal.
Pointer
Pointer is het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV op zowel tv als op radio als online. Ze houden je scherp en pakken de kwesties van nu aan. Op de site vind je artikelen en tv- en radio-uitzendingen.
- Programma60 min
Op1
In Op1 wordt elke avond de actualiteit en het gesprek van de dag doorgenomen. Met wisselende presentatoren van verschillende omroepen. Ga naar de site om fragmenten terug te kijken en artikelen te lezen.
- Programma60 min
WNL Op Zondag
Rick Nieman neemt in WNL op zondag de actualiteit door met prominente gasten. Met de focus op politiek, ondernemerschap, media & cultuur en opinie wordt de week uitgebreid besproken.
- Programma
Goedemorgen Nederland
Met Goedemorgen Nederland ben je 's ochtends vroeg gelijk op de hoogte van wat er speelt. Wereldwijd, maar ook bij jou in de buurt. Deze dagelijkse ochtendshow heeft wisselende presentatrices en gasten in de uitzending.
- Programma55 min
Verdiep je in de politiek met Buitenhof
Buitenhof neemt uitgebreid de tijd voor vakkundig geleide diepte-interviews of discussies over politiek en actuele ontwikkelingen. Iedereen, van links tot rechts, die een rol speelt in het publieke debat is welkom voor uitleg van de actualiteit. Op de website van Buitenhof vind je recente afleveringen en artikelen.
- Programma
EenVandaag
Bij EenVandaag komen niet alleen deskundigen aan het woord, maar juist ook mensen die direct betrokken zijn bij het nieuws. Op de website vind je het actuele nieuws, de tv-uitzendingen en natuurlijk het opiniepanel.
- Programma
Tegenlicht
In Tegenlicht worden nieuwe ideeën en trends onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, sociologie en wetenschap. Op de site vind je alle afleveringen (sinds 2002!) en verdiepende artikelen.
- Programma
Frontlinie
Door middel van actuele reportages toont Bram Vermeulen in Frontlinie de vergeten verhalen die toch onlosmakelijk met ons verbonden zijn. Op de site vind je afleveringen, verdiepende artikelen en de nieuwsbrief.
Nieuwsuur
Nieuwsuur brengt onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden achtergronden bij het nieuws. Ga naar de website voor de laatste uitzendingen en verdiepende artikelen.
Échte verhalen over en door jongeren
Brandpunt+ bestaat uit een groep jonge makers die journalistieke verhalen vertellen. Verhalen over mensen die de wereld veranderen, verhalen die je hopelijk vertellen wat jij eraan kunt doen om te helpen dat die verandering de goede kant op gaat, verhalen over dingen die onszelf inspireren.
Zembla
Zembla duikt in spraakmakende onderwerpen zoals de fast fashion industrie, ouderenzorg en het klimaatprobleem. Op de site van Zembla kun je o.a. artikelen lezen, podcast-afleveringen terugluisteren en je verdiepen in dossiers.