Geschiedenis
#
- Podcast
Als je nu 100 jaar geleden hebt bedacht dat je de Matthäus-Passion wilt uitvoeren zoals Bach het heeft bedoeld, en je musici hebben zich de laatste veertig jaar gespecialiseerd in de muziek van Bach, dan is er onderhand wel een definitieve, perfecte Matthäus-Passion, toch? Over die vraag gaat deze vijfdelige podcast.
#
- Programma
Een bonte verzameling televisiepareltjes uit het rijke omroeparchief. Samengebracht vanwege het zeventigjarig jubileum van televisie in Nederland.
A
- Collectie
Nederlandse geschiedenis en wereldwijde geschiedenis voor jong en oud. NPO Start heeft alle geschiedenisprogramma's en -documentaires voor je op een rijtje gezet.
- Programma
Andere Tijden buigt zich over historische kwesties en (bijna) vergeten gebeurtenissen uit ons recente verleden, belicht vanuit een nieuwe invalshoek.
- Programma
Deze special gaat over carnavalsfeesten uit het verleden, de liefde voor carnaval en het hunkeren naar samenzijn. We duiken in de muzikale geschiedenis van het feest en André van Duin verklapt hoe je een carnavalsklassieker maakt.
B
- Podcast
In 1944 besluit een 21-jarige Russische vrouw om voor de liefde een levensgevaarlijke reis door oorlogvoerend Europa te maken. In 2021 reist haar kleinzoon Willem Voogd in haar voetsporen door Europa. Wat maakte zij mee?
- Programma
Stef Biemans stelt vragen over de verhalen die in 2020 het Spaanse nieuws beheersten, o.m. over migranten, ETA, lokale verkiezingen en stierenvechters.
D
- Podcast
Podcast over de zusjes Anneke en Aafke Romeijn, die op zoek gaan naar de waarheid achter familieverhalen over de Tweede Wereldoorlog. En dan niet het soort heldenverhalen die nabestaanden van verzetsstrijders met trots vertellen...
- Programma
Hans Goedkoop - zelf van Indische afkomst - gaat in Nederland op zoek naar de resten van de koloniale geschiedenis.
- Podcast
Een groep opgepakte Joodse kinderen zitten in de zomer van 1944 in Kamp Westerbork. Op één na overleven deze jonge kinderen drie concentratiekampen. Hoe kon dit? Rob Trip gaat in deze podcast opzoek naar het bijzondere verhaal van deze groep Onbekende Kinderen.
- Documentaireserie
Fotografie en film ontwikkelden zich in de jaren 20, als Adolf Hitler druk bezig is om de macht naar zich toe te trekken. De nazi's zetten het in als propagandamiddel. Deze driedelige docu gaat over de macht van het beeld. En de opkomst en ondergang van Hitler.
- Podcast
Hoe is het als je erachter komt dat je voorouders mede-eigenaar waren van een suikerplantage in Suriname? Maartje Duin zoekt 150 jaar later contact met de nazaten van de tot slaaggemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.
- Documentaireserie
Als derdegeneratienazaat van Indiase contractarbeiders maakt Narsingh Balwantsingh een reis in de voetsporen van twee miljoen Indiërs, die na afschaffing van de slavernij als goedkope arbeidskrachten werden geworven voor de plantages in de koloniën van Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland.
- Programma
Wat zijn de gevolgen en uitkomsten van het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945 tot 1949? In een reportage zien we hoe de gevolgen van de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië nog ieder jaar worden herdacht.
- Programma
Iva Bicanic reist af naar het voormalige Joegoslavië. In Kroatië, Slovenië, Servië, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Bosnië gaat zij op zoek naar de overblijfselen in het land dat president Tito bij elkaar hield. Wat is er over uit die tijd? En wat is het perspectief van de jeugd?
- Podcast
Wat gebeurde er in Srebrenica in 1995? Journalisten Marjolein Koster en Misha Melita volgen in deze podcast de gebeurtenissen in Srebrenica aan de hand van de verhalen van de mensen die erbij waren.
- Programma
Kefah Allush treedt in de voetsporen van vier vrouwen die tegen de tijdgeest in bereid waren hun leven in dienst te stellen van Jezus' revolutionaire boodschap: Maria Magdalena, Maria de moeder, Helena Augusta en Nino van Georgië.
- Programma
Janny van der Heijden en André van Duin stappen samen de boot in om bijzondere plekken in Nederland te ontdekken.
- Programma
Het zijn misschien wel de meest iconische vrouwen van de wereld: De First ladies van de Verenigde Staten. Om erachter te komen wie de echte vrouwen achter het masker en de magie zijn, praat Dionne met familie, vrienden, dierbare werknemers en bondgenoten.
E
- Programma
Een Vietnamese bootvluchteling, een kind onder de evenaar, een Joegoslavische sporter en een straaljagerpiloot: allemaal hoofdrolspelers uit de jaren tachtig. Journalist en historicus Teun van de Keuken onderzoekt het decennium.
F
- Programma
Firma Erfgoed zet de spotlights op cultureel en religieus erfgoed in Nederland. Op allerlei onverwachte plekken vind je monumentale bouwwerken, kunst, beelden en objecten. Wat zijn de verhalen hierachter? En wat vertellen ze over onze geschiedenis en cultuur?
G
- Interactive
Interactieve verhalen van vier mensen tijdens de slavernij. Deze interactive zet je voor verschillende keuzes: welke zou jij maken? Of bekijk de tv-afleveringen met presentator Dwight van de Vijver, die op zoek gaat naar het verleden van zijn voorouders in Suriname.
- Programma
Wetenschapsjournalist Govert Schilling gaat op zoek naar de oorsprong van de mens. Hij bezoekt bijzondere plekken en fascinerende opgravingen, en kijkt mee over de schouders van gedreven wetenschappers.
H
- Programma
Huub Stapel en Wim Daniëls reizen door Nederland, op zoek naar het echte dorpsgevoel. Wat is de toekomst voor het dorp in Nederland?
- Podcast
Op oudjaarsavond van het jaar 1921 reist de jonge advocaat Jacques Wijsman van Amsterdam naar Den Haag. Hij wil daar bij zijn ouders zijn verjaardag vieren. Maar als de trein op station Holland Spoor aankomt en de deuren opengaan, blijkt Wijsman dood. Vermoord.
- Podcast
Podcast over alles wat met geschiedenis te maken heeft. Met verhalen over gebeurtenissen in de vaderlandse geschiedenis, aan de hang van getuigenverslagen.
- Programma
Karim Amghar gaat op zoek naar zijn geschiedenis en Amazigh-wortels. Hoe heeft het noorden van Marokko zich ontwikkeld tot achtergesteld gebied en waarom zijn er nog steeds opstanden? Hoe meer hij onderzoekt, hoe meer hij wordt verrast. Een man springt eruit: verzetsheld Abdelkrim El Khattabi.
- Programma
Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. Niet eerder is onze geschiedenis, en hoe dit ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn, op deze manier tastbaar gemaakt.
- Programma
Historicus Maarten van Rossem verkent samen met zijn zus Sis (kunsthistorica) en broer Vincent (architectuurhistoricus) een stad in Nederland of directe omgeving. Ze laten elkaar plekken of objecten zien die de anderen nog niet (zo goed) kennen en vertellen de verhalen die daarbij horen.
I
- Programma
Philip Freriks blikt terug op de tijd na de bevrijding in Nederland, tussen 1945 en 1960, waarin de basis gelegd werd voor een sterk Nederland.
- Programma
Het legendarische schip De Mayflower vertrok ruim 400 jaar geleden naar de Nieuwe Wereld, aan boord een groep Engelse protestanten die in Leiden woonde. De Pilgrims worden gezien als de grondleggers van Amerika. Leo Blokhuis onderzoekt hoe er nu naar de ontstaansgeschiedenis van de VS wordt gekeken.
- Programma
Derek de Lint reist stad en land af, ontmoet wetenschappers, onderzoekers en locals om zo bijzondere mensen tot leven te wekken. In de eerste aflevering gaat hij op zoek naar Cleopatra. Wie was zij en hoe zag ze eruit?
- Special
Is het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima een sprookjeshuwelijk? Op 2 februari vierden ze dat ze twintig jaar getrouwd zijn. In deze Blauw Bloed-special een bijzondere reis door twintig jaar koninklijk huwelijk.
J
- Programma
Diederik Jekel herhaalt in deze achtdelige serie belangrijke experimenten uit onze succesvolle wetenschappelijke geschiedenis.
K
- Documentaireserie
Honderdduizenden levens zijn vernietigd in de concentratiekampen. Tegelijkertijd is er door gevangenen getekend, gezongen en gemusiceerd. Er is schoonheid gecreëerd, te midden van alle gruwelijkheid. Hoe kon dat? En wat is er allemaal gemaakt? Dat zie je in deze docuserie.
M
- Documentaireserie
De vader van presentator Nadia Moussaïd, reisde op 17-jarige leeftijd als gelukszoeker vanuit Marokko naar Europa. Een reis vol omzwervingen, illegaliteit en grootse avonturen. Nu reizen vader en dochter in omgekeerde volgorde terug van Nederland naar Marokko.
- Documentaireserie
Wie waren de eerste Joodse migranten die voet aan wal zetten in Amsterdam? Deze nieuwkomers uit Portugal vestigden zich rond het Waterlooplein. In deze tweedelige serie staan historici stil bij de bijzondere band tussen Amsterdam en de Joodse gemeenschap.
N
- Documentaireserie
Unieke serie die gemaakt is van duizenden uren filmmateriaal van Nederlanders uit het hele land! En gaat onder andere over hoe vrouwen hun plek in de samenleving innamen, hoe steeds meer Nederlanders hun leven gingen vastleggen met een camera en welke rol de kerk had in het dagelijks leven van de Nederlander.
O
- Programma
Waldemar Torenstra rijdt op een motor door Afrika op zoek naar verhalen die niet eerder zijn verteld met historische feiten en de huidige situatie.
- Online serie
Welke verhalen zouden er gedeeld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog als er toen al social media was? In deze drameserie van Zapp volg je het leven van Antje, die als tienermeisje het leven vastlegt met haar telefoon. De serie won in 2020 een Cinekid Award.
- Radio
S
- Documentaireserie
In deze driedelige documentaireserie blikt Coen Verbraak met betrokken Dutchbatters terug op de zomer van 1995, toen Bosnisch-Servische troepen de moslimenclave Srebrenica aanvielen.
- Podcast
Rob Trip gaat op zoek naar het verhaal achter de Februaristaking. Het is het enige openlijke massale protest tegen de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Hij spreekt met betrokkenen en zoekt uit waarom die staking nog altijd zo tot de verbeelding spreekt.
- Podcast
Anton de Kom; schrijver, vader, verzetsheld, activist, vrijheidsstrijder, communist. Hij is de eerste Surinamer in de geschiedenis Canon van Nederland. In deze podcast onderzoeken historici Tim Streefkerk en Paul de Jong het werk, het leven en de nalatenschap van de man die ze zo bewonderen.
T
- Podcast
Mooie podcast over Tante Jos, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de illegale pers zat, koerierster was en in Engeland werd opgeleid tot geheime agent.
- Documentaireserie
Arnout Hauben vertelt aangrijpende verhalen over het einde van de oorlog. Hij volgt het spoor van de soldaten die Vlaanderen bevrijd hebben en praat onderweg op zijn typische manier met de allerlaatste getuigen uit die bewogen periode.
V
- Podcast
Tijdens het naziregime werd veel muziek verboden verklaard. Componisten van zogenoemde ‘entartete Musik’ belandden in concentratiekampen, of sloegen op de vlucht. Ze werden slachtoffer van het naziregime. In deze podcast hoor je het verhaal van elf componisten.
- Programma
Wie waren onze voorouders en wat deden ze? Om daar achter te komen, gaan bekende Nederlanders - zoals Floortje Dessing, Paul de Leeuw en Huub Stapel - in dit programma op reis. Ze gaan soms heel ver terug in het verleden, en blijven soms dichtbij huis.
- Documentaireserie
Wie waren de verzetshelden uit de drie voormalige koloniën van Nederland, die in de oorlog meevochten voor de vrijheid van Nederland. Wat zijn hun verhalen?