Gezondheid
- Voeding en Gezondheid | Radar
- Alle 2Doc documentaires over welzijn
- NPO Kennis: Gezondheid & Voeding
- Gezondheid en zorg | Pointer
- Keuringsdienst van Waarde
- Jojanneke en de jeugdzorgtapes
- Alle titels A-Z
- Podcast35 min
In het hoofd van topsporters
Met topsporters gaat het heel vaak over het lijf, maar veel te weinig over wat er omgaat in het hoofd. Dat wil Erik Dijkstra veranderen. In de podcast DRUK vraagt hij de grootste kampioenen van het Nederlandse sportlandschap hoe zij omgaan met de mentale druk. En dat werpt een heel nieuw licht op hun unieke topprestaties.
- Artikel
Wat als psychisch lijden teveel wordt?
Voor alle partijen is euthanasie een moeilijk, soms langdurig maar ook waardevol traject. Lees hier over het verhaal van een moeder, een psychiater en een pleitbezorger.
- Podcast25 min
Oorlog in je lichaam: over de impact van kanker
Kan kanker een chronische ziekte worden? Voor oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen werd die vraag vorig jaar heel dringend, toen bij zijn vrouw Sigrid uitgezaaide borstkanker werd geconstateerd. Hij begon de 8-delige podcastserie Oorlog in je Lichaam. Over de impact van kanker in zijn gezin en over de steeds succesvollere behandelingen tegen kanker.
- Podcast25 min
Susan komt er na een uitstrijkje achter dat ze baarmoederhalskanker heeft
Susan komt er na een uitstrijkje bij de huisarts achter dat ze een tumor van 3 centimeter in haar buik heeft. Diagnose: baarmoederhalskanker. In deze podcast, de Tumor Tapes, hoor je hoe Susan, samen met haar vriend, presentator en zanger Lex Uiting, vecht tegen deze heftige ziekte. Wat betekent deze tumor voor hun grootste wens om ooit samen een gezond kindje op de wereld te zetten?
- Aflevering45 min
Zembla onderzoekt het huisartsentekort
Huisartsen maken zich ernstige zorgen omdat extra taken ten koste gaat van de tijd voor de patiënt. Het lukt de artsen nog maar amper de juiste zorg te leveren en er worden fouten gemaakt door de hoge werkdruk. Zembla onderzoekt: Hoe heeft het zover kunnen komen dat huisartsen zich afvragen of ze hun beroep nog wel kunnen en willen uitoefenen?
- Programma15 min
Janny van der Heijden onderzoekt de invloed van eten op het brein
Lekker eten kan je intens gelukkig maken. Maar hoe belangrijk is voedsel voor ons brein? En wat kunnen we doen met onze voeding om dat brein en ons lichaam zo gezond mogelijk te houden? Dat ontdekt Janny in Voeding en ons brein.
- Documentaire40 min
Het euthanasietraject van Karo
Karo (29) is uitbehandeld. Haar psychisch lijden is uitzichtloos en ondraaglijk, verder leven wil ze niet meer. Karo wil goed dood volgt haar in de laatste maanden richting haar zelfgekozen dood. Filmmaker Xena Maria Evers laat zien waarom Karo het belangrijk vindt om afscheid te nemen en dingen voor de laatste keer te doen.
- Programma50 min
Tegenlicht gaat op zoek naar mensen die de kloof verkleinen
Er loopt een kloof door Nederland. Tussen de huizenbezitters en mensen met schulden. Tussen gezonde en ongezonde mensen. Mensen met en zonder opleiding. Krijgen we die kloof nog dicht? VPRO Tegenlicht gaat de hele maand januari op zoek naar mensen van beide kanten die de kloof verkleinen. De kloofdichters.
- Video13 min
Werkt een sapkuur echt?
Sociale media staan vol met ervaringen van mensen die een sapjeskuur hebben uitgeprobeerd. En ook veel influencers haken aan op deze ‘juicy’ trend. Je lichaam detoxen met een sapvastenkuur. Werkt dat? Journalist Marieke Kuypers van Pointer Checkt zocht het uit!
- Aflevering25
Langer thuis met dementie
Geen nieuwe verpleeghuisplekken, maar steeds meer zorg aan huis. Is dat wel zo'n goed idee voor mensen met dementie? En is de wijkzorg klaar voor deze omslag? In deze aflevering van Pointer wordt gezocht naar antwoorden.
- Programma55 min
Inzoomen op de ziekenhuismedewerkers
Verpleegkundigen, chirurgen, een schoonmaker, een spoedeisende hulp-arts: OLVG - Ziekenhuis met een hart volgt diverse ziekenhuismedewerkers tijdens hun dagelijkse werkzaamheden in hét stadsziekenhuis van Amsterdam, waar alle culturen van de grote stad elkaar ontmoeten.
- Programma55 min
Zoveel impact heeft een hersenaandoening
Geef om je hersenen vraagt aandacht voor de werking van ons brein en de impact van een hersenaandoening. Bekende en onbekende Nederlanders vertellen hun indrukwekkende verhaal en onder anderen Ricky Koole en Berget Lewis geven een ontroerend optreden.
- Aflevering25 min
Wie helpt ons van de antidepressiva af?
Miljoenen Nederlanders slikken medicijnen voor de geest. We slikken antidepressiva, antipsychotica, slaapmedicatie of middelen die onze stemming bepalen. Soms is het een redmiddel. Maar we slikken het te veel en te lang, zeggen psychiaters en apothekers in deze aflevering van Pointer. Wie helpt ons met afbouwen? Voor meer ga je naar de site van Pointer.
- Programma
'Voor de rol van mantelzorger kies je niet'
Seval, Louise, Mariska, Piet, Elly en Marloes zetten zich non-stop in voor hun naasten. Ze worstelen met de vraag of ze hun eigen leven ooit nog terugkrijgen; de zorg eist een steeds hogere tol van hen. De kans is groot dat iedereen, net zoals zij, op een punt in diens leven mantelzorger zal worden. Zijn we daar klaar voor?
Lees ook de verhalen van andere mantelzorgers en luister naar de troostlijst.
- Podcast40 min
Willen jullie geen kinderen?
In Willen jullie geen kinderen? doorbreekt Anne-Mar Zwart het taboe op praten over een kinderwens. Ze deelt welke emotionele en intensieve periode er voorafging aan haar eigen zwangerschap en gaat in gesprek met (ervarings)deskundigen.
Voor meer artikelen over zwangerschap, vruchtbaarheid en kinderwens ga je naar de site van EO.
- Podcast60 min
Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose?
70 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarde klachten zijn vrouwen. Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder vaak een (juiste) diagnose? Wat is de impact hiervan op hun leven? Hoe kan dit in de toekomst anders en beter? In de podcast Geen kleine man neemt journalist Sofie Peeters deze problematiek onder de loep.
- Programma40 min
Angst, veerkracht en hoop: verhalen van ouders met een baby op de IC
Als een baby veel te vroeg geboren of ernstig ziek is komt het op de IC van het kinderziekenhuis terecht.Handen aan de couveuse laat aangrijpende verhalen zien over angst, veerkracht, hoop en onvoorwaardelijke liefde. In de aanvullende online serie, Medische handen aan de couveuse, zie je de verhalen van het medische personeel.
- Artikel
Waarom hebben we last van prestatiedruk?
Prestatiedruk is de druk die je voelt om aan bepaalde normen te voldoen. Bijna 70% van de jongeren ervaart prestatiedruk en heeft klachten als stress, slapeloosheid en depressieve gevoelens. In deze story van NPO Kennis zie je hoe dat komt.
- Video
Zo versterk je je immuunsysteem
Regelmatig sporten, vitaminepillen slikken of een duik in ijskoud water: we doen er van alles aan om maar niet ziek te worden. Maar helpt het ook echt? NPO Kennis legt uit hoe je immuunsysteem werkt en wat je kan doen om je weerstand te versterken.