Muziek
- Direct naar Muziek op NPO Start
- NPO Radio 5
- NPO Klassiek
- NPO FunX
- NPO 3FM
- Alle 2Doc muziekdocumentaires
- NPO Radio 2
- 3voor12
- Alle titels A-Z
- Podcast5 min
Speel 90s Popduel met Paul Rabbering in deze podcast
Speel alleen of met je vrienden: 90s Popduel! Hoeveel weet jij over de muziek in de jaren 90? NPO Radio 2-dj Paul Rabbering schotelt 5 vragen voor.
- Concert55 min
Frans en Sieneke in concert
Frans Bauer en Sieneke, twee iconen van de Nederlandstalige muziek, gaven een intiem concert in een uitverkocht Hoftheater in Raalte. Deze bijzondere avond zie en hoor je terug in Sterren in Concert. Samen zingen ze, onder begeleiding van de Holland Showband, een paar fonkelnieuwe duetten, onvervalste hits en verrassen met een leuke gastartiest.
- Podcast50 min
Was het dramatische einde van Marvin Gaye te voorkomen geweest?
eertig jaar geleden brengt Marvin Gaye ijn allerlaatste album Midnight Love uit, met daarop de grote hit Sexual Healing. De legendarische zanger heeft niet lang van zijn comeback kunnen genieten, omdat hij op 1 april 1984 dood wordt geschoten door zijn vader. Eén dag voor zijn vijfenveertigste verjaardag.
Wat gebeurt er binnen de muren van Marvins ouderlijk huis in Los Angeles, tot het moment waarop zijn streng-religieuze vader een revolver op hem richtte? In de podcast-serie De Laatste Dagen Van… Marvin Gaye duik je in het turbulente leven en de gewelddadige dood van de zanger - Podcast30 min
Protestlied als ultieme vorm van liefdeslied
In de podcast Tekstuele Voorlichting is Wende Snijders te gast om te praten over haar nieuwste nummer. 'Een protestlied is een ultieme vorm van een liefdeslied’, stelt Wende. En vervolgens: ‘Waarom leer ik niet van m’n eigen geschiedenis?’
De zangeres schrijft het liedje Dit Is Alles als een grote aanklacht tegen... ja, tegen wat eigenlijk? In de podcast duikt ze in haar songtekst en komt ze via vastgeroeste patronen uit bij haar eigen verantwoordelijkheid om verandering tot stand te brenge - Video2 min
RONDÉ verrast Son Mieux met eerste 3fm award 'schaal van Richter'
De eerste 3FM Award is uitgereikt! De Schaal Van Rigter gaat dit jaar naar Son Mieux met hun gigahit 'Multicolor'. Dat betekent dat deze track het afgelopen jaar de meest gedraaide single van Nederlandse bodem op 3FM was. De band werd verrast door oud-winnaar RONDÉ. Check hier het moment.
- Website
3voor12 Luisterpaal: nieuwe favoriete albums en EP's
3voor12 selecteert elke week nieuwe favoriete albums, EP's en soms een fraaie mix. Als je van nieuwe, nog te ontdekken muziek houdt, ben je hier aan het juiste adres.
- Programma
Alle optredens uit Strandgasten met o.a. Goldband, Typhoon en Snelle
Nick, Simon en Kees ontvangen elke week een aantal gasten in hun strandtent. Op NPO3.nl vind je alle losse optredens terug.
- Website
Wie wint de 3FM Awards 2023?
Op donderdag 23 maart is het zover: 3FM reikt dan de publieke popprijzen uit tijdens de 3FM Awards! De awardshow vindt plaats in PAARD, Den Haag met optredens van Son Mieux, RONDÉ, Prins S. en de Geit, Claude en Wodan Boys. Dat wordt natuurlijk één groot feest!
- Podcast50 min
De verhalen achter de livemuziek en festivals
In de podcast Makkinga Moves neemt Andrew Makkinga je mee naar festivals en concerten. Op zoek naar ontmoetingen en verhalen achter de livemuziek. Hij spreekt grote artiesten op festivals als North Sea Jazz, en gaat op zoek naar nieuwe talenten die de kleinere festivals veroveren.
- Concert60 min
Match made in heaven
Hallelujah! Op NPO Start vind je een te gek concert van het London Community Gospel Choir en Holland Baroque. Met een bijzonder en aanstekelijk programma met gospel- en barokmuziek.
Het lijkt in eerste instantie een gekke combinatie, maar de weelde van barok en de swing van gospel gaan echt perfect samen. Match made in heaven!
- Podcast45 min
Welk verhaal zit er achter een nummer?
Artiesten trekken hun nummers uit elkaar en nemen de luisteraar spoor voor spoor mee door de verhalen achter de muziek. Vincent ‘Venz’ Reinders neemt je mee in een muzikale ontdekkingsreis in Sporen. Van belangrijke kantelpunten, naar inspiratiebronnen waaruit ideeën vormden, tot het uiteindelijke slotakkoord.
- Programma45 min
Kom in de zomerse stemming met Nick, Simon en Kees
Nick Schilder, Simon Keizer en Kees Tol maken samen met andere artiesten muziek. En daarbij mag een fijne strandtent, zand, zee, gezelligheid en een goed gesprek natuurlijk niet ontbreken. Verschillende Nederlandse artiesten komen langs zoals Meau, Stef Bos, Kraantje Pappie, S10, Roxeanne Hazes, Typhoon, Goldband, Karin Bloemen en Flemming.
- Concert42 min
Lorenzo Viotti dirigeert Brahms
De razendpopulaire chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest Lorenzo Viotti zet in Het Concertgebouw in Amsterdam de Tweede symfonie van Brahms op de lessenaars.
Waar Brahms vijftien jaar aan zijn eerste symfonie sleutelde, ging het componeren hem bij zijn Tweede symfonie een stuk gemakkelijker af. En terwijl de eerste symfonie een tikje zwaarmoedig kan overkomen, is de tweede opgewekt en vol levenslust. Brahms op zijn best!
- Concert85 min
Het ritme dat zich in je vastbijt
Ter ere van de 100ste geboortedag van componist Simeon ten Holt, hoorde ik de Canto Ostinato, uitgevoerd door vier pianisten in TivoliVredenburg. Dat was bijzonder want Ten Holt heeft de partituur niet noot voor noot uitgeschreven. Hij geeft de pianisten een palet met vijf kleuren: dieprood, hemelsblauw, lentegroen, zomergeel, of een combinatie daarvan.
Bij elk uitvoering mogen de spelers zelf kiezen hoe diep ze hun kwast in een bepaalde kleur dopen. Zij mogen zelf accenten leggen, noten weglaten, harder spelen, meer puntig of juist heel zacht omlijnd. De Canto Ostinato klinkt nooit hetzelfde. Dat maakt elke uitvoering uniek.
- Programma60 min
Muzikale beestenboel in Podium Klassiek
Je kunt het je bijna niet voorstellen: Saint-Saëns componeerde Le carnaval des animaux (Het Carnaval der Dieren) voor de grap. Saint-Saëns was op vakantie toen zijn vrienden hem om een gezellig muziekje vroegen. Hij gaf hier gehoor aan en schreef een werk met grappige en niet altijd serieus bedoelde kritiek op collega’s en het muzikantenwereldje. Maar wat eigenlijk als grap bedoeld was, is nu Saint-Saëns’ bekendste werk, geliefd door mensen van alle leeftijden.
In deze speciale (kinder)uitzending van Podium Klassiek staat het stuk centraal.
- Concert90 min
Breder dan klassiek met Rufus Wainwright
Het iconische strijkorkest Amsterdam Sinfonietta verkent met de Amerikaans-Canadese singer-songwriter Rufus Wainwrightis de grenzen van de klassieke muziek. Want wat is klassieke muziek eigenlijk? En wat niet? Of bestaan er überhaupt geen grenzen? Dat hoor je op NPO Klassiek.
- Programma1 uur 40 min
Kijk Noorderslag 2023 en ontdek nieuwe muziek
3FM-dj's Vera Siemons en Justin Verkijk presenteren vanuit Groningen Eurosonic Noorderslag. Een uitzending gevuld met interviews, reportages en optredens van aanstormend talent zoals Nonchalange, Neomi, Coloray, Joost en Cosmic Crooner. Wie gaat er naar huis met de Popprijs 2022?
- Concert92 min
Vechten voor muziek en gelijke rechten
Toen ik op een avond in de auto reed en dit concert opkwam, besefte ik me dat het beschamend is dat ik zo weinig vrouwelijke componisten ken. Toen ik meer over de Franse Louise Farrenc te weten kwam, was ik geïnspireerd door deze legendarische vrouw. Ze was met haar 30 jaar ervaring allang haar mannelijke collega’s voorbij, gaf als enige vrouw les op het conservatorium en componeerde muziek zonder ooit evenveel betaald te worden als de mannen. Toch bleef ze vechten voor haar gelijke rechten en eiste ze die na elke succesvolle première. Laat je meevoeren door haar krachtige, romantische symfonieën.
- Podcast40 min
Muzikale improvisatie! Kun je het leren?
Ik ontdekte deze week een podcast waar mede-muziekliefhebbers ook van zullen genieten: Tussen de Noten. Daarin wordt elke week uitgebreid ingezoomd op een muzikaal onderwerp.
Seizoen 7 gaat staat in het teken van improvisatie! Van vrije impro in de jazzkelders van de 20e eeuw tot de verfijnde improvisatietechnieken in niet-westerse muziek. En: kan iedereen leren improviseren? Of is het een speciaal talent, waar de een wel, en de ander niet over beschikt? En áls je het kan leren, wat is daar dan voor nodig? Waar moet je beginnen?
- Documentaire93 min
Onbevreesde pionier Sinéad O'Connor
De Uur van de Wolf-documentaire (NTR) Sinéad O'Connor - Nothing Compares toont de fenomenale groei van Sinéad O'Connor tot wereldwijde popster en onderzoekt hoe ze haar stem gebruikt op het toppunt van haar roem, tot ze in de ban wordt gedaan omdat ze met haar persoonlijkheid menig heilig huisje omver schopt.
- Concert60 min
Soulzanger Leon Bridges op z'n best
Even Back To North Sea Jazzmet iets bijzonders: een niet eerder uitgezonden concert dat soulzanger Leon Bridges gaf met zijn band op het festival in 2018. Zijn tweede album Good Thing is op dat moment net een paar maanden uit. Verheug je vast op nummers als Bad Bad News, Beyond, Brown Skin Girl en een prachtige kleine uitvoering van zijn nummer River.
- Concert55 min
Muziek voor grote emoties
Ik ken niemand die niet wordt geraakt door het minimalistische pianospel van Joep Beving. Echt niemand. Van de componist en pianist tip ik je zijn concert op het festival Wonderfeel. Je hoort zowel nummers van zijn eerste album Solipsism als uit zijn tweede album Prehension: dromerig, filmisch, het midden houdend tussen Satie, Glass en een vleugje Amélie.
- Concert1 uur 25 min
Muzikale start van het nieuwe jaar
Op Nieuwjaarsdag blaast het Nederlands Blazers Ensemble het publiek in het Concertgebouw in Amsterdam traditiegetrouw feestelijk en vol verrassing, verrukking en ontroering het nieuwe jaar in met het Nieuwjaarsconcert. Het thema is dit jaar Smartlappen.
- Concert3 uur
Muziekspektakel van eigen bodem
Van levenslied tot nederpop, van kroeghits tot de mooiste ballads, bijzondere duetten en verrassende optredens. Het Muziekfeest van het jaar is een feest van herkenning voor jong en oud en staat bol van spectaculaire optredens van onder anderen Jan Smit, Mart Hoogkamer, Donnie, Paul de Leeuw en Tino Martin.
- Programma60 min
Top 2000 a gogo
Het eindejaarsfeestje met vertrouwde ingrediënten: minireportages over liedjes uit de lijst, videoclips met verrassende weetjes en afwisselende gasten die herinneringen delen of vertellen over hun muzikale helden.
- Artikel
Hoe klassiek is de Top 2000 van NPO Radio 2?
De Top 2000 van NPO Radio 2: ieder jaar klinkt deze lijst met de mooiste popnummers ooit gemaakt weer in vele huiskamers in Nederland. Maar wist je dat er ook klassieke muziek in de Top 2000 staat? Maatwerk zette 5 nummers voor je op een rij die veel klassieker zijn dan je denkt!
- Uitzending
Kijk het Kerst Muziekgala terug
Jonge muzikale talenten treden samen op met bekende artiesten als Edsilia Rombley, Karsu, Kris Kross Amsterdam en OG3NE. Op het spetterende Kerst Muziekgala verschijnt dit jaar ook weer de Grootste Schoolband van Nederland, gevormd door verschillende basisschoolklassen uit heel Nederland. Speciale gast is de erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas: koningin Máxima.
- Concert1 uur 30 min
André Rieu viert kerst in Londen
André Rieu viert kerst in Londen, samen met zijn Johann Strauss Orkest en vele solisten. Een schitterende avond met de mooiste en ontroerendste kerstliederen en het klassieke Concierto de Aranjuez.
- Programma1 uur 25 min
Op zoek naar... Danny en Sandy
In Op zoek naar... opent Frits Sissing de deuren voor het nieuwe talent en barst de strijd los om de felbegeerde plek van T-bird en Pink Lady. Wie mogen zich na zeven liveshows Danny en Sandy noemen en de hoofdrol spelen in de musical Grease?
- Programma35 min
Top 2000: the untold stories
Leo Blokhuis duikt in het rijke interview-archief van de Top 2000 en pikt daar de mooiste, niet eerder vertoonde beelden uit. Zo geeft David Paich van de band Toto een kijkje achter de schermen: Hoe zagen de begindagen van Toto eruit en hoe ontstond het succesnummer Hold the line?
- Aflevering50 min
De beste muziek uit 40 jaar TV Show
De grootste buitenlandse acts die ooit bij De TV Show te gast zijn geweest komen voorbij. Prince, Janet Jackson, Andrea Bocelli en Raymond van het Groenewoud zijn allemaal te zien en te horen. Ook de muziek uit de vaderlandse top krijgt een podium.
- Documentaire55 min
Dolly Dots op reünietour
De Dolly Dots wisten het zeker: na het overlijden van Ria Brieffies in 2009 zouden ze nooit meer op tournee gaan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en vijftien jaar na hun reünieconcert gingen ze de bühne weer op voor een theatertour. Volg de Dolly Dots tijdens de voorbereidingen van hun reünietour in Dolly Dots: Sisters on tour.
- Aflevering
Beste zangers zingen voor KiKa
Beste Zangers gaat op 8 december de samenwerking aan met Stichting Kinderen Kankervrij tijdens een eenmalige special van het programma. Henk Poort, Glen Faria, Maria Fiselier, Tabitha, Jaap Reesema en Tania Kross steunen KiKa en vragen aandacht voor dit goede doel, door samen de mooiste duetten te zingen.
- Artikel
'Zonder Gezicht' van Froukje en S10 is Song van het Jaar 2022
Duizenden Nederlandse muziekliefhebbers brachten hun stem uit voor de 38ste editie van de Song van het Jaar. Het is het tweede jaar op rij dat Froukje de prijs wint (en slechts tweemaal eerder wist een artiest dat te bewerkstelligen in de geschiedenis van de Song van het Jaar).
- Concert49 min
Blaudzun speelt Paradiso plat
Johannes Sigmond - alias Blaudzun - brak in 2012 door met het album Heavy Flowers en de single Elephants, een barokke indiesong. Sindsdien speelt de band al jarenlang voor uitverkochte zalen en gaat het gedurfde samenwerkingen aan met andere kunstdisciplines. Op NPO Start kijk je naar een concertregistratie van Blaudzun in de Amsterdamse poptempel Paradiso.
- Concert83 min
Pianolegendes spelen samen Mozart
Martha Argerich en Daniel Barenboim, twee van de grootste levende solopianisten samen op één podium. Ze zijn ware zielsverwanten. Beiden geboren in het Argentijnse Buenos Aires én beiden begonnen hun imposante carrière als wonderkind. En daarnaast zetten beiden zich actief in voor een betere wereld.
Samen spelen ze in dit concert muziek van Wolfgang Amadeus Mozart.
- Concert69 min
Beethovens Negende Symfonie: creativiteit, levenslust en hoop!
Bij Beethovens Negende Symfonie kun je het over diverse boegen gooien. Van humanistisch tot pompeus en van dorps (die aandoenlijke blazers van dat boerenkapelletje!) tot iets met eeuwigheidswaarde (Alle Menschen werden Brüder!). Maar bijzonder aan deze symfonie is dat Beethoven in 1824, het jaar dit werk werd voltooid, stokdoof, verbitterd, berooid, ziek was. Hij zwierf van zolderkamer naar achterkamer, teleurgesteld in de mensheid en waarschijnlijk depressief. Maar een burn-out? No way! Beethoven bleef muziek maken.
- Concert60 min
Utrechtse top-ensembles vieren Utrecht 900 jaar!
900 jaar geleden kreeg Utrecht, na een fikse strijd, stadsrechten: een eigen rechtbank en bestuur. Dat betekende het begin van hoe en wat Utrecht nu is. Het jubileum wordt het hele jaar door grootscheeps gevierd, met als sluitstuk een muzikaal eerbetoon aan de Domstad!
- Concert42 min
Nieuwe vondsten bij Brahms’ Vioolconcert
Brahms’ Vioolconcert is een van de meest gespeelde in het repertoire. En toch, zegt violist Leonidas Kavakos, ‘kom je in de partituur altijd weer iets nieuws tegen, waarvan je denkt: dat had ik nog niet gezien!
- Podcast30 min
Hardlopen op klassieke muziek
Trek je hardloopschoenen aan, doe je oordopjes in en ren je fit op klassiek! Met het trainingsschema van Fit op 4 leer je 30 of 60 minuten hardlopen. Running-coach Ab Nieuwdorp sleept je door de training heen, met niet alleen loopinstructies, maar ook met weetjes over de muziek.
- Podcast58 min
De laatste gesprekken
Vorig jaar overleed dirigent Bernard Haitink. Hij is een van de grootste dirigenten die Nederland ooit gekend heeft en werkte onder andere als chef-dirigent van het Concertgebouworkest en het Royal Opera House in Londen. Presentator Hans Haffmans sprak Bernard Haitink verschillende malen tijdens de laatste vijf jaren van zijn loopbaan. Het zijn bijzondere en persoonlijke gesprekken, die nu gebundeld zijn in een bonusaflevering van de podcast Hollandse Helden.
- Concert98 min
Mahlers Eerste Symfonie is een complete wereld
Zin in een mooi concert? Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest staat de Eerste Symfonie van Gustav Mahler op de lessenaar, onder leiding van de populaire dirigent Lorenzo Viotti.
Voordat Mahler zijn eerste symfonie durfde te publiceren, schreef hij al aardig wat andere symfonieën. ‘Een symfonie moet als de wereld zijn, het moet alles omvatten’, zei Mahler over zijn muziek. En inderdaad, hij schept in deze Eerste Symfonie een complete wereld waarin zijn liefde voor de natuur en zijn fascinatie voor de mens – in al zijn pracht en onvolkomenheid – volop de ruimte krijgen.
- Podcast35 min
Vrolijke verhalen over vreemde hits
Ik ontdekte dit weekend de podcast Weird Hit Wonder. Het is een reeks vrolijke verhalen over vreemde hits. Liedjes die vast niemand in zijn Top 2000 lijstje zet, maar die destijds razend populair waren. Liedjes die voor een glimlach zorgden of juist voor grote irritatie, of allebei natuurlijk. Atze de Vrieze vertelt je de verhalen achter deze hits, waaronder Barbie Girl, Schnappi en De Kabouterdans.
- Concert82 min
Saint-Saens’ Egyptisch pianoconcert
Phion, het Orkest van Gelderland & Overijssel, neemt je mee naar het kleurrijke Frankrijk van de negentiende eeuw! Je hoort het exotische Vijfde Pianonconcert van Saint-Saëns, gecomponeerd op één van zijn vele vakanties in Egypte. Daarom hoor je steeds Arabische motieven in het stuk.
- Concert51 min
Heerlijke opera- en balletmuziek
In dit concert vanuit het Concertgebouw in Amsterdam hoor je countertenor Gerben van der Werf en mezzosopraan Maria Warenberg in geliefde aria’s van Rossini tot Offenbach. Het Radio Filharmonisch orkest speelt daarnaast delen uit Tsjaikovski’s wereldberoemde ballet Doornroosje.
Afterparty: blik terug op ADE22
Afterparty van het Amsterdam Dance Event vanuit het Volkshotel in Amsterdam. Met aandacht voor muziek, dj's, gasten en minidocumentaires. Met interviews met de muzikale top en de meest opvallende feestgangers.
- Programma50 min
De liefde voor het Franse levenslied
'Chanson' is simpelweg het Franse woord voor 'lied'. Maar chansons zijn zo veel meer dan dat: typische Franse zangkunst in poëtische, verhalende levensliederen. In het nieuwe seizoen van CHANSONS!! - met twee uitroeptekens dit keer - zetten Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps de volgende stap in hun missie om het Franse chanson op de kaart te zetten. Zij doen dit wederom in hun lievelingsstad: Parijs.
- Podcast35 min
Groot over de grens!
Podcast-tip! In De Nederpopcastduiken Carolien Borgers en Tim Treffers in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. Het eerste seizoen staat de onderbelichte rol van vrouwen in de Nederpop centraal. En het tweede seizoen vertelt de verhalen van Nederlandse bands en artiesten die súpersterren zijn in het buitenland. Groot over de grens dus!
- Podcast60 min
Kijken in de spiegel van de muziek
Ik - Rachel Pouwer, kunst & cultuur-curator, verzonk deze week in de podcast Levenslied. Daarin spiegelt schrijver, historicus en filosoof Philipp Blom gebeurtenissen van vandaag aan eeuwenoude muzikale reflectie en expressie. In de vijfdelige podcastserie staat het thema Oorlog en Vrede centraal. Mij raakte vooral de aflevering Verlies.
- 57 min
Opera voor de hele familie
Een aria is een lied voor één zanger, waarin een gevoel tot uitdrukking wordt gebracht. Het is een moment in een opera waarop het personage even stilstaat en reflecteert. De meest beroemde aria’s hoor je nu in het nieuwe seizoen van het programma ARIA, dat op zoek is naar de nieuwe operaster van Nederland.
De eerste aflevering had meer dan een miljoen kijkers en dat verbaasd mij niets want het is een echt familieprogramma. Alle aria's en opera's worden toegankelijk uitgelegd, en het programma heeft alle succeselementen: muziek, wedstrijd, emotie en gezelligheid.
- Concert38 min
Sluit je ogen en laat je meevoeren
Hoe muziek werelden schildert, je meeneemt, ver weg in tijd en ruimte – dat laat Modest Moesorgski je ervaren in zijn wereldberoemde Schilderijententoonstelling. Geen wonder dat dit werk sinds 1922 met stip in de top tien van meest populaire orkestwerken staat.
- Concert54 min
De magische, sprookjesachtige wereld van Mendelssohn
Een midzomernacht, feeën in een fonkelend bos, betoverende liefde … Je hoort het allemaal in A midsummer night's dream van de Duitse componist Felix Mendelssohn, gebaseerd op Shakespeares gelijknamige toneelstuk. Mendelssohn weet de fantasiebeelden perfect in muziek te vangen. Je beleeft echt even een magische, sprookjesachtige zomeravond.
- Programma91 min
Iedereen verliefd op Duran Duran en Doe Maar
Ik neem je mee naar 1982. Het jaar waarin we ons verwonderen als de eerste CD op de markt komt. En wat staat er dan op die CD's? Het is onder andere het jaar van die hotte boys van Duran Duran en Doe Maar. In het muziekprogramma Blokhuis Extra neemt Leo Blokhuis je kriskras door de popmuziek uit het jaar 1982.
- Concert15 min
S10 in de Popcast: klein maar fijn
Muziekplatform 3voor12 sleepte De Popkast mee naar het festival Into the Great Wide Open op Vlieland en strikte artiesten als Nana Adjoa, S10 en Tim Knol voor miniconcerten. Het resultaat? Intieme, zonnige en soms rauwe sessies met de prachtige duinen als achtergrond.
Kijk bijvoorbeeld hoe S10 plaats neemt achter het gordijntje. Dichtbij de plek waar haar laatste album Vlinders ontstond speelt ze de nummers Jupiter, Laat Me Los, Vleugels en Dans Mij Naar Huis. Ook vertelt ze over haar liefde voor Stockholm, Yung Lean en haar favoriete pet.
- Concert80 min
Bruckners muzikale zoektocht naar liefde
De verlegen componist en organist Anton Bruckner (1824-1896) was altijd op zoek naar liefde. Om de haverklap was hij verliefd op een voor hem onbereikbare vrouw. Niet zo gek dus dat hij een van zijn symfonieën betittelde als zijn 'Romantische symfonie'.
- Programma63 min
Klassieke muziek is leuk! Dat bewijst Podium Klassiek
Mike Boddé vindt dat er te duur en te ingewikkeld wordt gedaan over klassieke muziek. Dat eeuwige onderscheid tussen hoge en lage kunst is volgens hem allang achterhaald. En dat hoor je duidelijk in de nieuwste aflevering van Podium Klassiek (de opvolger van Podium Witteman), waar Boddé huispianist is. Het programma werd zondag afgetrapt door een nieuw presentatieduo: Floris Kortie en - jawel - de onvolprezen Dieuwertje Blok!
- Concert77 min
Hoe speelt Reinbert de Leeuw werk van Satie?
Reinbert de Leeuw is de meest originele vertolker van de muziek van Erik Satie. Zijn versies van de werken van de Franse componist zijn tergend langzaam en uniek. Daardoor is het werk van Satie in de jaren 70 herontdekt door het grote publiek. Van een componist die leuke niemendalletjes schrijft, wordt hij opeens een eigenzinnig modernist met een duidelijke visie.
- Concert60 min
Waan je weer even op North Sea Jazz
In het muziekprogramma Back To North Sea Jazz beleef je elke week de beste concerten van het legendarische, Rotterdamse festival. Met o.a. optredens van Marcus Kind, Jett Rebel en Oleta Adams.
- Concert110 min.
Een nieuw, muzikaal queer lijdensverhaal uit Utrecht!
Wat als Bach de vervolging van LGBTQIA+ mensen op muziek had willen zetten? Dat onderzoekt de Utrechter Passion, een versie van Bachs iconische Johannes Passion met een nieuw libretto. Maar in plaats van de lijdensweg van Christus richt het verhaal zich op het leed van LGBTQIA+ mensen, die werden en worden gediscrimineerd en vermoord vanwege hun gender of seksualiteit.
- Concert68 min.
Muzikaal nagenieten van de zomer
De avonden worden korter worden en de zomer loopt ten einde. Maar niet getreurd want we hebben een goede manier gevonden om nog een beetje in het zomerse gevoel te blijven: de opname van het Prinsengrachtconcert op de betoverende Prinsengracht in Amsterdam.